Povratak

Bolesti i liječenje ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

>

P: Moj problem je slijedeći: prvo sam imaoproblem s infekcijom, ali sam je se riješio sera costapurom, nažalost 50% populacije akvarija je platilo glavom. Imam akvarij od 30 l, imao sam 6 riba, znam da je bilo previše, no sada ih je troje - 2 misgurnusa i jedna pajčolanka. Inače, moram napomenuti da su misgurnusi doslovno ribe-tenkovi, sve prežive. Uglavnom, jučer sam kupio veću pajčolanku i kad sam slijedeće jutro ugledao akvarij, ona je bila jedva živa, plutala je po površini i ubrzo je uginula, u rekordnom vremenu,u manje od 14 h. Kad sam je pustio u akvarij, primjetio sam neprijateljsko ponašanje jednog misgurnusa. Izgledalo mi je kao da je gricka, ubrzo je prestao, no na pajčolanki nije bilo znakova ozlijeda i sl.

Imam filter pumpu za zrak, vodenu kugu i još jednu biljku, te kokos koji sam izdubio. Ništa neuobičajeno. Zanima me zašto je ova posljednja pajčolanka brzo uginula jer spomenuta 2 misgurnusa i pajčolanka žive već 2 tjedna bez problema. Je li moguće da je bila bolesna jer mi je izgledala nekako premirna i zbunjena?
Miho>

O: Vaša ribica pajčolanka je zasigurno bila bolesna. Samo hvatanje ribica u trgovinama i transport su situacije koje djeluju vrlo stresno, što dovodi do pada imuniteta i vrlo brzo do pojave bolesti. Bolesne ribice, koje ne očituju simptome bolesti u smislu vanjskih promjena na tijelu, najčešće slabije plivaju, borave u jednom dijelu akvarija, djeluju nezainteresirano za hranu, te dezorjentirano itd.

Bolesti akvarijskih ribica ne moraju se očitovati klinički manifestnim znakovima bolesti. Vanjske infekcije, najčešće su vidljive, dok unutrašnje infekcije mogu završiti uginućem u svega nekoliko sati. Unutrašnje infekcije mogu trajati i neko vrijeme, da ribica ne pokazuje značajne promjene. No, kako se infekt širi po organizmu, dolazi do septikemije te ribice najčešće naglo ugibaju.

Bolesti ribica su usko vezane za uvjete držanja, što je najčešće vezano i za broj ribica u akvariju. Kako ste i sami rekli, imate previše ribica pa ih svakako premjestite u veći akvarij. Kod nabave novih ribica, trebalo bi proći karantenu od minimalno 14 dana, da bi se uočili eventualni znakovi bolesti.

Niste naveli koji ste Sera Costapur koristili, da li kapljice ili tablete. Sera costapur kapljice djeluju isključivo na vanjske bakterijske infekcije, dok tablete djeluju na unutrašnje bakterijske infekcije. Treba napomenuti da svaki lijek ne uništava samo patogene bakterije, već i korisnu filter bakteriju, koja je vrlo važna za održavanje biološke ravnoteže u akvariju.
Nakon svakog liječenja savjetujem obnavljanje korisne filter bakterije sredstvom Dajana Biofiltr.

Za vrijeme liječnja obavezno podignite temperaturu u akvariju na 30 stupnjeva celzijusa (dnevno za 1-2 stupnja celzijusa), te na isti način temperaturu snižavajte nakon liječenja,a možete staviti i jednu jušnu žlicu kuhinjske soli na svaih 50 litara vode. Problem u liječenju akvarijskih ribica je , što nemamo točno postavljenu dijagnozu o kojem se infektu radi. Ako je infekcija primarno bakterijske etiologije, često se nakon liječenja umnože paraziti i/ili gljivice, odnosno bolest se komplicira pa u većini slučajeva ribice uginu bez obzira na liječenje. Ukoliko nismo sigurni o kakvoj se infekciji radi, svakako je najbolje započeti sa sredstvima koja imaju široki spektar djelovanja, na bakterije, gljivice i parazite, uz obavezno korištenje već spomenutog sredstva za obnovu korisne filter bakterije. Jednom mjesecno provjerite i kemijski sastav vode, koji uključuje pH, amonijak, nitrate, nitrite itd., specijalnim testovima, koje možete nabaviti u našim trgovinama.

Za sada, ukoliko ribice ne pokazuju nikakva zdrastvena odstupanja, promijenite trećinu akvarijske vode, koja će prethodno biti pripremljena sredstvima za pripremu vode. Kao dodatak prehrani savjetujem korištenje multivitaminskih pripravka, te dodatnu hranu za ribice Dajana Imunnal, koji jačaju imunološki sustav i ribice čine otpornijima na bolest.
Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr