Povratak

Buka (zvuk) i vibracije u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Bila bih Vam zahvalna kada biste mi odgovorili na pitanje o karas ribicama. U akvariju sam morala staviti fontanu koja buči (pumpa se pokvarila). Smeta li ribicama zvuk? Ne znam ništa o tome. Hvala i pozdrav

O: Zvuk se širi kroz vodu i ribice ga čuju. Isto tako, uz zvuk ribice osjete i vibracije koje se javljaju u ovakvim i sličnim slučajevima. Ukoliko je zvuk jačeg intenziteta, a izloženost je stalna, on svakako smeta ribicama. Ukoliko je zvuk relativno slab, ribice će se priviknuti i neće biti neželjenih posljedica. Ukoliko je zvuk jačeg intenziteta uz izraženije vibracije ribice su stalno izložene stresu. Kompenzatorni mehanizmi tijela određeno vrijeme štite organizam, ali u slučajevima dugotrajnih nepovoljnih uvijeta ribice mogu oboljeti od bezazlenih infekcija saprofitne mikroflore.

Stoga Vam preporučam da pokušate pronaći uzrok bučenja motora fontane (neispravan ili oštećen rotor, nakupljeni kamenac u sustavu protoka i sl.)

U ovom periodu preporučam Vam da ribicama u vodu dodajete vitaminski dodatak koji će im podići opću otpornost, npr. "Atvitol" (JBL) te "Fishtamin" (Sera).

U prodavaonicama Pet centra možete konzultirati naše iskusne akvariste i odabrati pumpu koja će kvalitetom i kapacitetom odgovarati Vašem akvariju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr