Povratak

Ciklid Hemichromis lifalili

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Dobio sam par ciklida Hemichromis lifalili. Zanima me na koliko se kote? Koja temperatura i sve ostalo o njima.
Hvala, Stefan

O: Hemichromis je rod raznolikih manjih i većih afričkih ciklida. Predatori su i imaju zajedničku karakteristiku izvlačenja čeljusti koja im omogućava lakše hvatanje plijena. Spolni diformizam (tjelesna razlika između mužjaka i ženke iste vrste) je vrlo slabo uočljiv. Ženke su obično manje i sa slabije izraženim perajama, ali to ne mora biti pravilo.

Tvrdoća vode kao i njezin pH za njih ne predstavljaju neki problem, poželjna temperatura je cca 25 stupnjeva C pa žive normalno u svim tipovima vode. Jedino o čemu je potrebno voditi brigu je da im se omogući dovoljno prostora.

Ovo su vrlo lijepi ciklidi, ali narastu prilično veliki. Kako su po prirodi predatori i krasi ih izuzetna inteligencija, ukoliko se drže u zajedničkim akvarijima ubrzo dolazi do problema.

Svi Hemichromisi su monogamni, mrijeste se na podlozi "- leglo u špilji. Legla su prilično velika i sadrže 150 "- 1000 jajašaca. Mlade ribice se liježu nakon 3 dana i tada ih roditelji sele u prethodno iskopane rupe gdje ostaju sljedećih 5 "- 6 dana, nakon čega počnu slobodno plivati. Sve mlade ribe posjeduju crnu bočnu prugu i još jednu prugu na početku leđne peraje. Nakon što narastu do 2 cm, te pruge se gube.

Hemichromis lifalili (Loiselle, 1979) nastanjuju područja Centralno Afričke Republike, Demokratske Republike Kongo i Republike Kongo. Može ih se pronaći i u savanama i u šumskim područjima, uvijek u plitkim i mirnijim vodama. Narastu do 10 cm. Centralna crna točka je razvijena, često okrugla i oko nje je boja tijela svjetlija. Kod mladih riba ističe se i repna crna točka, ali ona kod odraslih riba obično nestaje. Tijelo im je ružičaste boje, koja vuče prema crvenkastoj.

Iako je Hemichromis lifalili prilično rijedak ciklid u akvaristici, često se druge vrste Hemichromisa nude pod njegovim imenom "- najčešće Hemichromis guttatus. U biti je prilično sličan Hemichromis letourneauxiu, a od njega se razlikuje po tome što posjeduje više irodofora.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr