Povratak

Cikliranje akvarija /Razvoj pozitivnih bakterija- preporuka sredstava za bistrenje vode

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Stavio sam akvarij 54l da se ciklira, ali nakon 5-7 dana prominio sam vodu i stavio ribice. Shvatio sam sto sam učinio kada mi je voda postala bijela.Prvo sam mislio da je to kamenčica ali nisu.Promijenio sam vodu opet i ulio malo iz cikliranog akvarija, ali opet voda pobijeli sa mekim bijelim točkicama, zatim sam ulio aqua safe i voda se nakratko očisti. Jedan akvarističar mi je rekao da su to naka vrsta parazita. Što da uradim.Namjeravam staviti pozitivne bakterije, ali neznam da ih ta bolest uništi. Hvala. Toni


O: Za početak, akavriju ste ostavili premalo vremena za cikliranje odnosno 5-7 dana je prekratko vrijema, te se pozitivne bakterije nisu dovoljno razmnožile i nastanile Vaš novi akvarij. Prvo punjenje ribicama, njihovo prvo hranjenje i potom njihov izmet doveli su do razvitka "sindroma novog akvarija" ili "mliječne bolesti". Dodavanje ciklirane vode iz drugog akvarija bio je dobar, ali nepoptpun potez. Preporučamo da ribice do daljnjega premjestite u drugi razvijeni akvarij, vodu u akvariju ste već promijenili te bi bilo poželjno dodati pozitivne baketrije i sredstvo za bistrenje vode.




Naveli ste proizvode Tetra, od istog proizvođača preporučamo proizvode Start, Crystal Water ili Clynol od JBL proizvođača, ili Easystart i Filter Medium od Easy-Starta. Navedene proizvode možete naći u svim dućanima Pet centra,a vjerujemo da bi Vam riješili problem u vrlo kratkom vremenu.


Nemamo podatke o filteru koji koristite, prema preporuci naših akvarista filter bi trebao sadržavati grubu i finu spužvicu, nastambu za pozitivne bakterije (zeolit,b iobals, kremaičke kuglice i slično) i ugljen (u obliku spužve ili granulica). Kada navedeno dodate, akvarij bi trebao još 10-tak dana da se stabilizira ili ciklira, potom tek stavite ribice, a nakon toga  ne bi smjelo biti prethodnih problema.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr