Povratak

Crne točkice na zlatnoj ribici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupila sam zlatnu ribicu i brinem se o njoj već tjedan dana, ali danas 14.10.06. primjetila sam crne fleke, točkice na njoj. Što da radim i koji ljiek trebam kupiti?
Hvala,
Petrunela

O: Promjene koje opisujete na svojoj ribici mogu se javljati iz dva razoga i to kao tamne mrlje ili crne točkice zbog promjene u pigmentaciji, koje nisu rijetkost u zlatnih ribica, a mogu se javljati i kao posljedica infekcije mikroorganizmima. Bolesti u akvarijskih ribica vezane su uz neadekvatne uvjete u akvariju.

U akvariju konstantno borave mikroorganizmi, no svaka ribica posjeduje imunološki sustav koji sudjeluje u obrani organizma od mikroorganizama (bakterije, virusi, gljivice, paraziti) koji su uzročnici bolesti. Do pada imunološkog sustava i pojave bolesti najčešće dolazi uslijed stresa. Stres može biti uzrokovan raznim čimbenicima, a najčešći su loša kvaliteta vode, prenapučenost akvarija, oscilacije temperature, nedovoljno kisika u vodi itd.

Svakako Vam preporučam da provjerite kemijski sastav vode (pH, nitrite, nitrate, amonijak itd.), pomoću specijalnih testova koje možete nabaviti u našim trgovinama.

Obratite pozornost i na količinu vode u akvariju, te koliko često mijenjate vodu, adekvatnost filtracije i osvijetljenja (svijetlo prisutno 8-12 sati dnevno), temperaturu vode (za hladnovodne do 24ºC) itd.

Promjene pigmenatcije ne moraju biti fiziološka pojava. Također se mogu javljati i nakon bakterijske infekcije, kao sekundarna pojava.

Savjetujem Vam da akvarij tretirate s preparatom Furanol od JBL-a. Ovaj lijek dolazi u obliku tableta, a ima široki spektar djelovanja protiv niza vrsta bakterija.

Jedna tableta se stavlja na trideset litara vode, a u težim slučajevima može se staviti jedna tableta i na dvadeset litara vode. Za vrijeme liječenja svakako biste trebali povisiti temperaturu u akvariju na 30°C, ne filtrirati kroz ugljen, te isključiti UV lampu. Nakon četiri dana trebali biste promjeniti 50% vode, a ako nakon toga budu još uvijek prisutni simptomi, liječenje možete ponoviti. Uz liječenje svakako upotrebljavajte Atvitol od JBL-a, multivitaminski dodatak koji će pojačati imunološki odgovor za vrijeme infekcije. Nadam se da će se Vaša ribica brzo oporaviti, a za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr