Povratak

Crno oko ženke guppyja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja gupica ima potpuno crne oči, dok ostale tri imaju srebrni obrub oko crnog dijela oka. Da li je bolesna i što mi je činiti, budući da mi je skotna i ne bih htio da joj se nešto desi. Unaprijed zahvaljujem na pomoći,
Gianni

O: "Crno oko" kod riba može ukazivati na nekoliko stvari, među koje se ubrajaju bakterijske infekcije oka, invadiranost nekim vrstama parazita, pojačanu pigmentaciju oka i slično. Potpuno crno oko je karakteristično za, primjerice, Calico varijetete Carassius auratusa (Zlatne ribice).

Na osnovu opisanog u Vašem e-mailu nije moguće postaviti preciznu dijagnozu. Ukoliko se riba "normalno" ponaša, odnosno "veselo" pliva, ne leži na dnu ili pluta mirno na površini, ne zadržava se u blizini grijača, ako prihvaća hranu, ima uspravne i raširene peraje, mislim da nemate razloga za zabrinutost.

Ako riba postane pasivna i primjerice odbija hranu, radi se o težem obliku nekog oboljenja (na žalost, nemoguće je postaviti preciznu dijagnozu) i potrebno ju je što prije ukloniti iz akarija, a u karantenskom akvariju (za tu priliku posebno pripremljenom akvariju) treba pozorno pratiti daljnji razvoj situacije i eventualno pristupiti tretiranju nekim od preparata širokog spektra djelovanja, poput primjerice Medimora (Aquarium munster) ili FMC-a (Dajana pet).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr