Povratak

Crv u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da objasnite neočekivanu pojavu malog bijelog crvića, koji je brzo plivao prema vrhu akvarija. Vjerojatno je dospio u akvarij s novim biljkama ili ribicama, koje smo kupili taj dan, jer prije toga ga nismo vidjeli. Može li on spadati u nametnike, ako da, što treba poduzeti?
Unaprijed zahvaljujem, Jevgenija

O: U akvarijima česta je pojava bijelih crvica, od kojih su najčešći plosnati crvi (flatworms). Plosnati crvi nisu paraziti i najčešće nisu štetni za ribice. U akvarij se unesu novim ribicama, biljkama, pa i hranom.

Narušena biološka ravnoteža akvarija, s visokom razinom nitrata i drugih kemijskih parametara, koje ribe ne uspiju iskoristiti, dovode do rasta i razmnožavanja ovih crvića.

Svakako ne treba isključiti ni mogućnost da se radi o crvima koji parazitiraju na ribicama ili unutar probavnoga trakta.

Osim navedenog moguće je i da se radi o ribljoj uši. To je parazit iz roda Argulus spp. (niži rakovi). Prozirno je bijele boje i najčešće se pojavljuje u akvarijima. Usni organi su se modificirali u rilo kojim probada kožu i s četiri se para nogu prihvaća, te siše krv. Oštećena mjesta su izvor sekundarne infekcije, od kojih su najčešće gljivice i bakterije. Ako je akvarij prenapučen, odnosno ako ima previše ribica, bolest se brzo širi, prelazeci s ribice na ribicu. Uzročnik može preživjeti bez domaćina oko 3 tjedna.

Na našem tržištu nema specijalnih preparata za uništavanje crva, možete eventualno pokušati sa sredstvima za unutrašnje parazite, dok na inozemnom tržištu postoje preparati kao što su CopperSafe, Clout i Fluke Tabs. Što se tiče riblje uši, svakako je preporučljivo odstraniti je sa ribice mehanički, a od velike je važnosti redovno čišćenje i dezinfekcija akvarija kako bi se uništila njihova jaja. Također je potrebno pojačati filtraciju i aeraciju akvarija, te provjeriti kemijski sastav vode i korigirati eventualna odstupanja od normalnih vrijednosti.

Poželjno je da nove ribice, prije unosa u akvarij, prođu karantenu od najmanje 14 dana, kako bi se uočili bilo kakvi nametnici, infekcije i sl. te kako bi se po potrebi na vrijeme započelo s terapijom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr