Povratak

Crvenilo na škrgama gupija - bakterijska infekcija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Ja bih trebala Vašu pomoć. Ne znam kako spriječiti crvenilo na škrgama gupija pa Vas zato molim da mi pomognete i kažete što trebam učiniti. Ja sam čula da im mogu staviti sol kao da im dajem hranu i da im onda crvenilo nestane. Da li je to istina? Molim Vas pomozite mi.
Ella

O: Crvenilo na škrgama je najvjerojatnije je posljedica bakterijske infekcije, a crvenilo je zapravo krvni podljev ili hematom. Ovakve infekcije mogu se uspješno liječiti, ukoliko se na vrijeme započne sa terapijom.

Uznapredovale infekcije vrlo brzo zahvate unutrašnje organe, što završava septikemijom i uginućem. Pojavi bolesti najčešće prethode loši uvjeti držanja, uključujući broj ribica u akvariju, aeraciju, filtraciju vode te biološku ravnotežu akvarija, odnosno kemijski sastav vode. Svakako obratite pažnju na navedeno, a kemijski sastav (pH, amonijak, nitriti, nitrati, itd.) možete provjeriti pomoću specijalnih testova koje možete nabaviti u našim trgovinama, kao i sredstva potrebna za korekciju eventualnih odstupanja. Klor je jedan od čestih uzroka, koje uz bakterije oštećuje epitel škrga. Obavezno uvijek koristite odstajalu vodu pripremljenu sa sredstvom "Dajana Start plus", koje veže klor i teške metale, te štiti sluzokožu ribica.

U Vašem akvariju svakako treba provesti liječenje, a savjetujem sredstvo "Furanol". To je sredstvo u obliku tableta, a djeluje na različite bakterijske infekcije. Pri primjeni preparata obavezno se treba držati uputa koje propisuje proizvođač s obzirom na doziranje i duljinu trajanja liječenja. Za vrijeme liječnja pojačajte aeraciju i filtraciju vode, ali ne filtrirajte kroz ugljen, ako imate takav način filtracije. Temperaturu vode povećajte na 30 stupnjeva celzijusa, s time da dnevno ne povisujete više od 1-2 stupnja, kako biste izbjegli dodatni stres. Na isti način temperaturu snižavajte nakon liječnja. Možete staviti i jednu jušnu žlicu kuhinjske soli na svakih 50 litara vode. Sol djeluje baktericidno, te također štiti sluzokožu ribica.

Ribice hranite i dodatnom hranom "Dajana Immunal", koja uz multivitaminske pripravke jača imunološki status ribica, te se na taj način organizam lakše bori protiv bolesti. Nakon liječenja obnovite filter bakteriju sredstvom "Dajana Biofilter", kako biste potaknuli korisnu filter bakteriju, te održali biološku ravnotežu akvarija.

Ukolike unosite nove ribice u akvarij, obavezno treba provesti minimalno 14-dnevnu karantenu.

Za sve dodatne informacije obratite se našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr