Povratak

Crvići u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 50 litara i tri ribe u njemu (beta splendens, crnu neonku i platy red moon). Na akvarijskom staklu pojavili su mi se kao neki crvići, bijeli, tanki i dugi jedan do dva milimetra (puze po staklu). Pročitala sam da ženka bete splendens prije parenja ima bijelu točku. Moj je imao bijelu točku, ali na sredini glave, a i mužjak je. Ovo mi je prvi akvarij i još sam u početku. Ne znam što je to i da li će naškoditi ostalim ribama u akvariju. Unaprijed hvala, Ivona

O: Kada su riblje bolesti u pitanju, njih može izazvati nekoliko vrsta crvića poput Dactylogyrus, Cichlidogyrus, Tetraonchus.

To su maleni crvoliki organizmi, napadaju membrane škrga uzrokujući njihovo crvenilo i slinavost, drhtavu površinu, ubrzano disanje i iznurenost.

Jajašca uzročnika su otporna na liječenje. Akvarij tretirajte Droncitom (Praziquantel) u količini 2 mg/l, ili kombinacijom malahitnog zelenila i formalina dok ne nestanu paraziti i jajašca. Također ih je moguće eliminirati iz ribe (ali ne akvarija!) kratkom kupkom u formalinu, soli (3%) i amonijakovom hidroksidu.

Osim navedenih, bolest mogu izazvati i Gyrodactylus crvi. Ribe su zaražene malim crvićima koji uzrokuju blijedu boju kod riba, crvene mrlje, a ribe se češu po akvariju.

Ovi se paraziti tretiraju Droncitom (Praziquantelom) u koncentraciji 2 mg/l ili formalinskom kupkom.

Po opisu koji ste poslali sklon sam vjerovati kako se u Vašem slučaju ipak radi o neopasnim crvićima iz porodice Planariidae ili Virnjaka.

Carstvo - Animalia
Koljeno - Platyhelminthes
Razred - Turbellaria
Podrazred - Archoophora
Red - Tricladida
Porodica - Planariidae
Planaria

Navedeni crvići nastaju kao posljedica viška hrane ubačene u akvarij. Preporučam Vam da smanjite količinu hrane kojom hranite ribe, a crviće možete riješiti na način da potpuno ispraznite vodu iz akvarija te ga dezinficirate kao i opremu i šljunak. Možete pokušati tretirati vodu s Ectopurom (Sera) koji je poprilično učinkovit kada se radi o vanjskim parazitima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr