Povratak

Da li je potrebna rasvjeta za rast biljke u akvariju? Podloge za biljke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo 60l akvarij sa toplovodnim ribicama (betta, serpa, zebrice, molly, guppy, švert, ancitruse, frenatum...) Kupili smo živu biljku jer smo dosad imali umjetne. Ne znamo puno o njima, ali smo se informirali. Temperatura u akvariju je oko ili 26 stupnjeva. Posadili smo biljku ali smo je prije isprali, dodali tekuće gnojivo. Zanima nas da li je potrebna rasvjeta za žive biljke ili možemo koristiti neonsku žarulju, treba li živa biljka podlogu i supstrat ili može biti u običnom šljunku. Zanima nas koje bi vrste živog bilja mogle biti u 60l akvariju sa temeraturom oko 26.I svako nas zanima da li biljke vole veću ili nižu temperaturu.Koliko često treba mijenjati vodu u kojoj su biljke? Hvala. Denis


O: 
Općenito o akvarijskom bilju već sam ranije opisala na: Umjetne ili prave biljke. Biljke su živi organizmi koji zahtjevaju posebne uvjete za rast i napredak. Akvarijske biljke proizvode kisik za vrijeme fotosinteze. Za to im je potrebna dovoljna količina hrane, svjetla i ugljičnog dioksida. Svjetlost je važna za normalan razvoj biljaka i ribica.
Za biljke postoje posebne lampe koje potiču njihov rast i razvoj (npr. Flora glo, Gro lux) pa bi bilo dobro ako Vaš akvarij ima prostor predviđen za dvije lampe, da jedna bude neka od navedenih. U suprotnom, morati ćete staviti neku od univerzalnih lampi, npr. Aqua-glo. Svakako vodite računa da je rasvjeta prisutna 10-12 sati kako se stanje u akvariju ne bi zakompliciralo pojavom algi.
 
Osim navedenoga, iznimno je važno pratiti koncentraciju CO2 u vodi jer je ugljični dioksid otopljen u vodi možda najvažniji čimbenik u uzgoju akvarijskih biljaka. Koncentraciju Co2 možete provjeriti testom Tetra test Co2, a za obogaćenje vode ovim plinom postoje kompleti za aplikaciju (Tetra Co2 optimat sistem, Nutrafin Co2 natural sistem te Kit Co2 Energy classic).

Vezano pak uz podlogu za biljke, bilo bi uputno da stavite supstrat s obzirom kako u akvariju imate i ancistruse (imaju naviku kopanja podloge pa bi tako mogli oštetiti korijenje biljaka i onemogućiti njihov rast) a što se tiče izbora biljaka, sve akvarijske biljke dobro podnose širi spektar temperatura, od 20°C do 27 ili čak 29°C tako da odabir biljke prvenstveno ovisi o Vama. Za preporučiti su biljke iz roda Cryptocoryne ili Anubias. Izmjena vode u akvariju u kojem se nalaze biljke ne bi trebala biti češća od uobičajene, čak je i prednost što biljke troše dio dušika za svoje metaboličke procese pa se tako može i bolje držati pod kontrolom razina nitrata i nitrita. Ovo su osnovne smjernice vezane uz rast i razvoj akvarijskog bilja. Detaljnjije informacije i praktične upute mogu Vam dati naši akvaristi u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr