Povratak

Debljanje i promjena na očima ribe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije mjesec dana primjetila sam da mi se ženka skalara počela debljati, budući da se trebala mrijestiti to sam pripisala mrijestu. Međutim mrijest je prošao (neuspješno, sva ikra je propala ), a ona se i dalje nastavila debljati, već su joj ispale oči od debljine. Do sada se ponašala normalno kao i ostali skalari, ali unazad 3 dana primjećujem da joj je disanje ubrzano i da se sporije kreće. Ljuske joj nisu nakostriješene i dalje normalno jede, nema crvenilo kod anusa, ne sakriva se među bilje, debljina joj je pravilno raspoređena. Što bi to moglo biti nekakvi paraziti, edem? U pet shopu su mi rekli da može biti i tumor. U 250l akvariju imam 5 skalara i 1 čistača i puno različitog bilja.

Sve ribe uključujući i bolesnu su stare 2,5 godine. Do sada nisam imala nikakvih problema sa ribama, uredno su se mrijestile, aparametri vode su uredni. Unaprijed hvala, Nives

O: Riba se može "debljati" iz više razloga. Stanje kod Vaše ribice svakako nije posljedica toga što se trebala mrijestiti. Debljanje se može javiti kao posljedica edema (nakupljanja tekućine u tjelesnim šupljinamja), uslijed zatajivanja unutrašnjih organa, kao posjedica bakterijske ili parazitarne infekcije, tumora unutrašnjih organa, metilja i bakterijske infekcije plivaćeg mejhura, te popeye-bakterijske infekcije, koju karakteriziraju ispupčene oči itd. Popeye je zapravo exophtalmus koji zahvaća jedno ili oba oka, a obično ne zahvaća više ribica u akvariju. Najčešći uzroci su trauma, bakterijske ili gljivične infekcije. Kod ovog stanja ribice se najčešće normalno ponašaju, jedu i plivaju.

Promjene na očima mogu biti također biti uzrokovane metiljima. Teško je na ovaj način reći o čemu bi se zapravo točno moglo raditi, no kako ribica ubrzano diše, vjerojatno je riječ o parazitarnoj ili bakterijskoj infekciji. Nažalost, za metiljavost na našem tržištu nema lijeka koji će dati zadovoljavajuće rezultate, a za liječnje unutrašnjih bakterijskih infekcija, možete pokušati sa preparatom Furanol od JBL-a koji ima široki spektar djelovanja na različite bakterijske infekcije. Važno se držati uputa koje propisuje proivođač, a savjetujem Vam da tretirate čitav akvarij. Uz Furanol koristite i multivitaminske pripravke kao bi ojačali imunološki sustav u ribica.

Za vrijeme liječenja podignite temperaturu vode na 30 stupnjeva celzijusa,kako bi ubrzali metabolizam i potaknuli imunološke i druge fizioloke procese u organizmu ribica. Nakon liječenja potrebno je obnoviti korisnu filter bakteriju sredstvom Dajana Biofiltr.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr