Povratak

Drvo (panj) za akvarij

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zanima me može li korijen od masline poslužiti kao panj za akvarij. Znam da vinova loza može i isto tako da bor i crnogorica gdje ima smole ne može. Neki na forumima kažu da maslina može, ali me zanima stručno mišljenje. U akvariju od 35l imam 5 gupija, 3 coridorisa i 1 ancistrusa. Unaprijed hvala. Veso

O: U Vaš akvarij možete staviti maslinovo drvo, no ono pripada među tvrda drva pa bi Vam problem moglo predstavljati to da panj neće potonuti. Tome možete doskočiti na način da ga, prije korištenja u akvariju, namačete u posebnoj kanti nekoliko dana i, naravno, prije upotrebe odstranite koru s njega i prokuhate ga kako biste riješili problem s potencijalnim nametnicima i bakterijama koje se na drvu mogu naći.

U akvarij se, osim masline. može staviti i drvo vinove loze i korijenje (nešpricano i negnojeno) te mopan drvo i mangrovo drvo (dostupno i u ponudi naših dućana), koja su već obrađena na način da ih se sa sigurnošću može staviti u akvarij.

O pravilnom načinu korištenja i obradi drva prije postave u akvarij pisala je kolegica Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. u svom ranije objavljenom odgovoru Kako potopiti drvo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr