Povratak

Filtracija vode / Pravilan redosljed stavljanja filtera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb   


P:
Imam akvarij od 270 litara. Pri vrhu kada je filter uključen (viseći filter sa tri kommore) iz filtera izlaze neke jako sitne i sjajne čestice. Kada ugasim filter sve je OK. Filter sam mijenjao prije 10 dana. U prvu komoru najprije vatu zatim keramiku,u drugi kanistar vata pa spužva Juwel plava fina,a u treći kanistar samo vata. Da li vata dolazi prva pa onda medij ili obrnuto? Što se tiče filtera, kanistar je oko 20x10x5 prilično ima mjesta ali nema visine. Zato mi je problem staviti vatu pri vrhu i na dno kanistra.Imam još jedno pitanje kako znam da se stvaraju od viška hrane, nastaju infuzije koji stvaraju bijelu vodu, kako se suočiti s tom pojavom. Hvala. Toni

O:
U filtraciji vode koja se odvija pomoću filtera s tri komore, redoslijed posloženih stvari (filter materijala) je iznimno bitan. Naime, na takav način je jedino moguće osigurati prikladnu biološku i mehaničku filtraciju s posljedičnom čistom i zdravom vodom.  Tako, u svim filterima na prvom mjestu se nalazi vata. Njena funkcija je da mehanički opstruira prolazak nečistoća (višak hrane, otpad, trulo bilje,...). Na drugom mjestu se nalazi gruba ili fina spužva (npr. sintetička spužva).
Njena funkcija je da mehanički čiste akvarijsku vodu. Ako se ona i čisti (najčešće u intervalima jednom mjesečno), onda se to obavlja isključivo u postojećoj akvarijskoj vodi.

Na drugom/trećem mjestu se nalazi keramika. Ona ima svrhu da na biološki način očišćenu vodu profiltrira, i to predstavlja najvažniji oblik filtracije. Tako, potreban je medij sa što većom površinom na koju će se naseliti bakterije kao što su keramički prstenovi. Na njima se nalaze bakterije (nitrosomonas i nitrobacter). U slučaju čišćenja/mijenjanja granula, što se preporučuje jednom godišnje, potrebno bi bilo zamijeniti 50% granula novijim, a sve kako bi ostalo što veći broj navedenih bakterija.

Na kraju je moguće staviti spužvu.

Prilikom slaganja filter medija u kućište filtera trebalo bi obratiti posebnu pozornost na količinu svakog. Naime, prilikom slaganja trebalo bi maksimalno popuniti svaki prostor i na takav način spriječiti da prljava voda ne prolazi i na takav način sam filter ne čini ono za što je i postavljen.

Ako se svemu prije navedenom pristupi na gore opisani način, mala je vjerojatnost da je problem, koji i navodite u pitanju, do filtera. Stoga, ponovno provjerite stanje svog filtera kao i sadržaj i raspored filter medija u njemu.

Osim filtera, uputno bi bilo i da provjerite raspršenost i obogaćenost vode s kisikom te da postojeću hranu zamijenite s nekom drugom. Razlog leži u činjenici da i povećane količine kisika mogu promijeniti izgled vode.

U filtraciji i određivanju pojedinih filter medija, uputno je pridržavati se svih naputaka proizvođača filter uređaja. Pod tim se i podrazumijeva da se koriste isključivo filter mediji namijenjeni za korištenje u tu svrhu. Svi drugi mediji, uključujući i vatu za nape, nisu prilagođeni za takav oblik filtracije, za držanje u vodi te bi mogli dovesti do stvaranja nepovoljnih uvjeta u akvariju, bilo kao posljedica nepravilne filtracije ili oslobađanja nepovoljnih elemenata u vodu.

U vezi bilo kojih drugih problema ili dodatnih informacija vezanih uz ovu temu, savjetujem Vam da se obratite na adresu Pet Centra. U sklopu naših trgovina, nalazi se odjel akvaristike s kolegama akvaristima koji ovakve i mnoge druge probleme vezane uz držanje, hranjenje,... rješavaju s velikim uspjehom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr