Povratak

Gambuzija (Gambusia affinis ili mosquito-riba) i mrijest

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije ribice vrste gambusia affinis i sada je jedna rodila. Ne znam kako da hranim ovu malenu ribicu niti s čim. Ja sam ju odvojila od drugih ribica jer sam čula da ju mogu odrasli pojesti. Molim vas odgovorite. Buga

O: Gambusia affinis ili mosquito-riba slatkovodna je vrsta ribica. Pripada obitelji Poeciliidae reda Cyprinodontiformes.

Ove ribice prirodno potječu iz Meksičkog zaljeva gdje su dobro poznate po tome što se hrane vodenim stadijem larve i kukuljice moskito komaraca.

Vrlo su otporne ribice, preživljavaju u vodama sa vrlo niskom razinom kisika pa čak i slanim vodama i visokim temperaturama (mogu preživjeti i 42 °C kratko vrijeme). Zbog ovih razloga smatra se kako je ovo jedna od najzastupljenijih vrsta riba u svijetu.

Ženke su obično veličine oko 7 cm, dok su mužjaci mnogo manji, narastu do veličine oko 4 cm. Spolno su zreli u dobi oko 2 mjeseca, a njihovo razmnožavanje je vrlo brzo.

Gambuzije spadaju u živorotke. Kod prvih okota obično je broj potomaka manji (desetak) dok kasnije imaju sve više potomaka, i do stotinjak u jednom okotu.

S obzirom na njihovu veliku agresivnost po prirodi (često napadaju, trgaju dijelove tijela pa i ubijaju pripadnike drugih vrsta i mnogo većih od vlastite), dobro ih je odvojiti od potomaka.

Hranjenje mlađi je najbolje činiti nekoliko puta dnevno, 4-5 puta, sa živim račićima Artemije (Dajana Artemia eggs profi, Sera Artemia-mix, Sera Vipan Baby), a smatra se da količina koju mlađ može pojesti u nekoliko minuta zadovoljava potrebe. Dobro je odmah maknuti nepojedene račiće iz vode kako bi se onemogućilo daljnje prljanje vode.

U starosti tjedan do dva, možete uvesti hranu u listićima, primjerenu za vrstu, koju je u početku potrebno usitniti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr