Povratak

Garra Rufa - uvjeti držanja i mrijest

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, dipl.ing.agr.,
akvarist, Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovanje, imam akvarij od cca 120 l u kojem imam 7 ribica garra  rufa (porijeklo ribica je Turska). Akvarij je opremljen tetratec EX700 filterom, grijačem 300 W, pumpom za zrak s raspršivačem zraka, osvijetljenje s dvije neonke, temperatura vode je 27 stepeni C, šljunak i kamenje, biljaka nemam. Voda se filtrira na bazi aktivnog ugljena. Možete li me savjetovati kako raspoznati muške i ženske ribice, te kako se mrijeste i kada? Damir

O: Garra Rufa je riba iz porodice Cyprinidae. Ribice su dugačke 12 centimetara, a teže svega 8 grama.

One pripadaju vrsti Garra Rufa, iz porodice su Ciprinde, a imaju jednu vrlo neobičnu osobinu: hrane se površinskim slojem ljudske kože i pri tome ispuštaju enzime koji ublažavaju tegobe bolesnika sa psorijazom. Žive u vulkanskim vrelima u kojima je temperatura vode od 28 do 38 stupnjeva Celzijevih, te bih Vam svakako savjetovao da povisite temperaturu vode u akvariju.

Da bi se počele mrijestiti ribe najčešće trebaju dug period aklimatizacije, u Vašem slučaju i do 8 mjeseci.

Temperatura vode za mrijest trebala bi biti iznad 30 stupnjeva. Kako spolni dimorfizam (vanjske razlike među spolovima) nije izražen preporuča se u akvarij staviti 20-ak riba. Ženke se razlikuju od mužjaka samo u toliko što u vrijeme kada se mrijeste imaju nešto zaobljeniji trbuh. Vodu u akvariju je potrebno mjenjati jednom tjedno i to oko 15 % vode. pH vode morao bi biti oko 7 stupnjeva. Dobro hranjene ribe koje su se aklimatizirale u akvariju trebale bi gotovo svaki tjedan izbaciti novu generaciju riba. Mlade ribe treba odvojiti kako ih roditelji ne bi pojeli.

Dakle, nema nekakvog recepta po kojem možete izmrjestiti Garra Rufu. Potrebno im je osigurati dobre uvjete, a u tom slučaju priroda radi svoje.

Svakako je bitno napomenuti da vole raznoliku hranu te da ih treba hraniti više puta dnevno u malim količinama.

.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr