Povratak

Gnjiljenje repa i uginuće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 50 litara smješten kraj vratiju. Ljepota mojeg akvarija je u tome što svaka 4 dana ugine jedna ribica. U akvariju držim gupije, platije, neonke, tetre, molije i onog koji se ljepi za staklo. Temperatura vode je 26°C, filter radi cijeli dan i nemam nikakvo svjetlo. Također, na akvariju nemam poklopac. Od stvari osim riba imam pijesak, dvorac, nekoliko biljaka koje stalno ispadaju tla i jednu školjku (veliku). PS: Ribe koje uginu uglavnom nemaju rep, a ponekad im i fali nešto više. Molim pomoć što prije. Hvala unaprijed.

O: Niste naveli koliko ukupno ribica imate u svom akvariju.

Na svaki 1 cm ribice trebali biste osigurati 1-2 litre vode. Svakako provjerite da li broj ribica odgovara litraži Vašega akvarija. Osim toga, vrlo je važan i omjer među ribicama, pa se preporuča da među gupyima i platijima bude jedan mužjak na tri ženke. Neonke i moliji su jatne ribe, pa ih mora biti najmanje pet u jatu. Prenapučenost akvarija, nepovoljan kemijski sastav vode (pH, tvrdoća, nitriti, nitrati itd), unos novih ribica u akvarij itd., najčešći su uzroci koji ribice čine podložnijima stresu, a time padu imunološkog statusa i pojavi bolesti.

Ribicama osim grijača (toplovodne ribice) i filtracije, potrebno je i osvijetljenje. Svakako preporučam lampe potpunog UV spektra, koji je bitan za sintezu vitamina D3 u organizmu, kako u drugih životinja tako i u ribica, te za druge procese u organizmu. Osvjetljenje je potrebno 8-12 sati dnevno. Možete se dodatno savjetovati s našim akvaristima o poklopcima za akvarij koji već imaju ugrađene lampe. Na taj način ćete spriječiti i kondenziranje akvarija.

Za biljke je također potrebno specijalno osvijetljenje, kako bi mogle pomoću fotosinteze proizvoditi kisik. Za rast biljaka potrebna su specijalna gnojiva i substrati, koje također možete nabaviti u našim trgovinama, kao i testove za ispitivanje kemijskog sastava vode.

Nedostatak peraja, repova, njihovo gnjiljenje itd, najčešće uzrokuju bakterije. Bakterijske infekcije mogu se lokalizirati na određene dijelove tijela (peraje, repovi, škrge itd)., a mogu se i generalizirati po čitavom tijelu pa čak i unutar organizma. Sama infekcija primarno može nastati na spomenutim dijelovima tijela, a može biti i posljedica širenja infekcije, odnosno septikemije. Bolest se vrlo brzo širi i zahvaća cijeli akvarij. Često se dodatno komplicira i gljivičnim oboljenjima.

Najteže se uočavaju unutrašnje infekcije, pa se s liječenjem započinje prekasno i često ne daje rezultata.

Akvarij treba tretirati preparatima koji djeluju na bakterijske infekcije uz kombinaciju s vitaminskim pripravcima, kako bi se ojačao imunološki sustav u ribica. Preporučujem preparat FMC (Dajana Pet), Baktopur (Sera) u tabletama ili Furanol (JBL). Prije tretiranja svakako treba ukloniti ugljen ako ga posjedujete u filteru. Za vrijeme liječenja temperatura vode se može povisiti, i to postepeno, 1-2 stupnja dnevno i do 32°C. Na isti način se temperatura postepeno i snizuje nakon provedene terapije. Svakako se držite uputa koje propisuje proizvođač lijeka.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr