Povratak

Gupi pliva u nefiziološkom položaju ("okomito")

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 70 litarski akvarij JUWEL. U njemu su 3 gupija 20 neonki i 1 čistač, te 3 biljke. U zadnjih nekoliko dana jedan gupi je često u okomitom položaju nekoliko cm ispod površine vode u blizini filtera. Sve ostalo je u redu pa me zanima zbog čega to radi . Temperatura je oko 25 stupnja. Hvala, Lina

O: Plivanje u nefiziološkom položaju najčešće je posljedica upale zračnog mjehura. Upala je najčešće posljedica bakterijskih, gljivičnih, parazitarnih infekcija, a može nastati primarno lokalizirana na zračnom mjehuru ili kao posljedica širenja sa mjesta žarišta infekcije negdje drugdje u organizmu.

Upala zračnog mjehura može se i proširiti na druge organske sustave, što vrlo brzo dovodi do septikemije i konačno uginuća.

Nažalost, na našem tržištu ne postoji adekvatna terapija koja bi dala zadovoljavajuće rezultate liječenja. Najveću problematiku predstavlja činjenica da se ipak problem ne zadržava samo na upalnim promjenama,već često dolazi i do rupture stijenke plivaćeg mjehura, zbog promjene tlaka.

Možete pokušati eventualno sa lijekom širokog spektra djelovanja, kao što je Medi Mor od Aquarium Munstera. Ovaj lijek djeluje na bakterijske, gljivične i parazitarne infekcije, a kod primjene važno je držati se uputa koje propisuje proizvođač.

Savjetujem Vam da smanjite broj neonki, a kako su gupiji haremske ribice, stavite 3-4 ženke gupija i jednog mužjaka ili više ženki i dva mužjaka.

Ako ste nabavili nedavno bilje ili ribice, moguće je da je infekt unesen na taj način u akvarij, što je dovelo do pojave oboljenja, ribice slabijeg imunološkog statusa. Kad nabavljate nove ribice, preporuka je provođenje karantene od minimalno 14 dana, a nove biljke namakati par minuta u blagoj otopini hipermangana.

Za sada povisite temperaturu u akvariju na 30 stupnjeva celzijusa, s time da dnevno povisujete za 1-2 stupnja, kako bi izbjegli dodatni stres. Nakon liječenja na isti način ćete temperaturu spuštati. Pojačajte aeraciju akvarija i dodajte na 5o litara vode, jednu jušnu žlicu kuhinjske soli. Možete koristiti i multivitaminske pripravke kako bi ojačali imunološki status ribica.

Za sve ostale informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr