Povratak

Gupi - razmnožavanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Je li istina da su oni lijepi gupiji koji "sjaje"....koji su jako lijepi: plavi gupiji, zlatni gupiji, crni... je li istina da su oni neotporniji za razliku od onih najobičnijih crvenkastih gupija? Možete li mi ukratko opisati kako se gupiji pare? I zadnje pitanje: zašto večina guppya ima odgrižen rep..ne cijeli...ali manji dio?
Pozdrav,
Filip

O: Gupiji (Poecilia reticulata) su najotpornije ribice koje dolaze u nekoliko varijacija boja, što je osobito izraženo u mužjaka.

Na žalost, plava, zelena, zlatna, crna ... boja je rezultat selekcije, a selektivan uzgoj kojem je cilj dobiti ribicu određene boje ili nekih drugih karakteristika, za posljedicu često ima i vrlo neotporne ribice, koje su već genetski, zbog takvog načina uzgoja, podložne oboljenjima i vrlo osjetljive na uvjete u kojima žive.

Ovakve probleme donio je i neselektivan uzgoj, odnosno uzgoj u bližem srodstvu, što se nikako ne preporuča.
a

Mužjaci, pored trbušnih peraja, imaju kopulatorni organ, odnosno gonopodij, koji je nastao transformiranjem analne peraje. Gonapodijem mužjaci oplođuju ženku, koja ima kod trbušnih organa otvor u koji mužjak gonopodijem polaže spermatofore (spermatozoide). Prije samog parenja, mužjak pliva oko ženke, šireći svoje raskošne peraje, no ženka se u početku ponaša nezainteresirano i bježi od mužjaka. Kada pristane na udvaranje, dolazi do parenja.
a

Kako su gupiji haremske ribice, preporuka je držati jednog mužjaka na 3-4 ženke. Ženka koja je jednom oplođena, može se više puta kotiti, odnosno čuva mliječ u slučaju nepovoljnih uvjeta. Nakon oplodnje, kod ženki se u području trbušne peraje formira tamna mrlja, u kojoj se nakon nekog vremena mogu uočiti jajašca. Ženka može okotiti 10 - 50 mladih, a najčešće se to dešava u kraćim vremenskim intervalima.
a

Ove su ribe živorotke, dakle rađaju žive mlade, a mladi se u utrobi ženke hrane hranjivim sastojcima iz jajašca. Kada se podmladak u potpunosti razvije, probija opnu jajašca i iz utrobe izlazi u potpunosti sposoban za samostalno hranjenje i život. Oplođena jajašca ženka nosi oko 30 dana. Mlade ribice, kada se okote, padaju na dno akvarija, ali vrlo blizo plivaju prema površini kako bi zračni mjehur napunili zrakom. Mlade je najbolje odvojiti od roditelja u poseban akvarij, kako ih roditelji ne bi pojeli. Vrlo su praktične kotilice, koje imaju uske pregrade, kroz koje propadaju mladi. Mlade je preporučljivo hraniti sitnom živom hranom Artemijom. Vrlo je važno omogućiti im jaku aeraciju akvarija i akvarijsko osvjetljenje.

Zanimljivo je da određeni postotak ženki, koje se više puta pare i kote, promijene spol. Razvijaju im se gonopodiji i postaju mužjaci.

Odgriženi repovi u gupija su najčešće posljedica sekundarnih bakterijskih inefekcija, uslijed ozljeda ili međusobnog grickanja, ukoliko je više mužjaka u akvariju, a puno manje ženki. Gupiji su jako teritorijalne ribe i čuvaju teritorij oko svojih ženki.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr