Povratak

Gupiji i oklopni somić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da mi napišete nešto više o držanju oklopnog somića i gupija. Imam akvarij od 15l s opremom. Trenutno imam dva velika (odrasla) gupija i jednog oklopnog somića. Oni se odlično slažu i uvijek su zajedno. U akvariju mi je i mrijestilište s cca 13 malih gupija. Kako da uredim akvarij? Temperatura se kroz dan postuno mijenja, a obično je oko 24°C. Ne znam sto ću napraviti s malim gupijima kad porastu pa mi dajte par prijedloga. Kolka je mogučnost da svi gupiji prežive? Koliki im je životni vijek? Koliko ih treba hraniti? Razmišljam i o nabavci zebrica pa mi molim Vas napišite da li je to dobar izbor?
Unaprijed zahvalna, Mia. 

O: Gupiji ili lat. Poecilia reticulata pripada skupini slatkovodnih tropskih ribica. Prirodno stanište je Centralna i dio Južne Amerike - do Brazila. Veličina ženki je do 6 cm, a mužjaka oko 4 cm. Optimalna temperatura vode je od 24 - 27°C, iako podnose i temperature do 18°C.

Mužjaci imaju ljepše i brojnije boje, veće leđne i repne peraje, te analnu peraju (gonopodij), koja im služi za oplodnju. Ženka koja je jednom oplođena, ima sposobnost čuvanja mliječi, pa ju može izbacivati nekoliko puta. Ženke nose oplođena jaja oko 30 dana (ovisno o temperaturi vode). Prije okota ženka ima tamnu mrlju na trbuhu, koja je zapravo oči mladih. Ženke okote 10 - 50 mladih. Uvijek se preporuča držati jednog mužjaka na 2 - 3 ženke.

Nakon rađanja, ženka napušta mlade, tako da lako postaju hrana ostalim ribama, te se preporuča njihovo izdvajanje u posebni akvarij, mrijestilište ili mrežicu, kako ne bi bile pojedene i kako bi mogle mirno rasti. Obično određeni broj riba preživi i u akvariju, osobito ako u akvariju ima puno bilja, posebice na površini. Gupiji su proždrljivi roditelji kao i sve živorotke, pa bi zato ženku trebalo stavljati u posebne, gusto zasađene akvarije da se mladi mogu odmah sakriti ili ih stavljati u mrijestilišta. Napravljena su od plastike gdje je obično dno odvojeno, pa mladi propadaju kroz uske pregrade odvajajući se od proždrljive majke. Ovisno o veličini akvarija u ponudi u našim Pet centrima nudimo Trixie malu posudu za uzgoj riba, plivajuću, Trixie za ugoj riba, plivajuću, Marina mrijestilište za akvarijske ribice, u dvije veličine. Mlade ribice je dobro hraniti živom hranom ili suhom hranom, na primjer Dajana Artemia eggs profi, 3 - 4 puta dnevno. Preporuča se pojačana filtracija i aeracija vode, te zasađenost akvarija biljem. Vrlo rijetko perežive svi.

Akvarij mora biti dovoljno velik, što znači, da bi se trebalo omogućiti na svaki centimetar dužine ribice, 1 - 2 litre vode, ako uzmemo dužinu koju postignu kao odrasle jedinke. Akvarij koji trenutno imate je premali za ovoliki broj ribica, osobito sada kad imate i mrijestilište. Temperaturne oscilacije nisu preporučljive, jer djeluje stresno, što dovodi do pada imuniteta i pojave bolesti. Prosječno žive 1 - 3 godine. Što se tiče mladih ne postoji mnogo mogućnosti, osim prirodne selekcije, ribama mesožderkama ili da nabavite puno veći akvarij.

Oklopni somići su otporne ribice, pa ih je lako održavati u akvariju. Kako su jatne i društvene ribice potrebno ih je držati minimalno pet u akvariju. Prirodno stanište im je Južna Amerika. Ženke imaju zaobljenu leđnu peraju i gledane odozgo su više trokutastog oblika tijela, dok su mužjaci obliji, uži i imaju šiljastu leđnu peraju. Dužina tijela je 7 - 10 cm. Temperatura vode bi trebala biti 22 - 27°C, te osigurana aeracija i filtracija akvarija. Hrane se tabletiranom hranom za čistače, koja pada na dno, iako jedu i sve ostale vrste hrane. Postoji nekoliko podvrsta, s najčešći je brončani oklopni som.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr