Povratak

Guppy - razlikovanje spola i razmnožavanje / Tamne mrlje na trbuhu ženki gupija / Koliko često hraniti gupije?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam guppyje u akvariju i sve sam napravio kako treba. Možete li mi reći koliko se one hrane na dan jer sam ih ja hranio dva puta, a čitao sam na portalima da se hrane jednom i imaju jedan dan posta. I primjetio sam da dvije ženke, kad je noć iliti 9 sati navečer, miruju kod grijača, a trbuh im je veći od drugih ženki i ima veliku crnu mrlju. Pozdrav, Dino! Unaprijed hvala!

O: Guppy lat. Poecilia reticulata podrijetlom je iz Južne i Srednje Amerike. Uglavnom su miroljubive ribe i ne zahtijevaju velik prostor, te su pogodne za držanje u grupnim akvarijima. Ribica je koja ne traži puno prostora niti posebne uvjete, kao ni veliko znanje, pa se često u grupnom akvariju razmnožavaju spontano na veliku radost akvarista. Mužjak ima više boja, ljepšu i veću repnu i leđnu peraju. Pored trbušnih peraja uočava se kopulatorni organ (gonopodija) koji je nastao transformacijom analne peraje. Taj organ služi za oplođivanje ženke i prenosi spermatofore (spermatozoide) u ženske spolne puteve. Ženka koja je jednom oplođena može se više puta kotiti.

Nakon oplođivanja, kroz neko vrijeme, na samom kraju trbuha ženke primjećuje se tamna mrlja. Ta mrlja s vremenom postaje sve veća i kasnije uočavamo kroz kožu sitne točkice koje su zapravo jajašca. Broj okoćenih ribica ovisi o veličini ženke i kreće se u broju  10-40 ribica koje se znaju kotiti i u kraćim intervalima.

Dakle, guppy ribice spadaju među živorotke što bi značilo da posjeduju sposobnost rađanja živih mladih riba koje su odmah sposobne za samostalni opstanak (takav oblik razvijanja zove se ovovivparnost, tj. plod se razvija iz jajašca hraneći se njegovim hranjivim sastojcima  i kad je potpuno razvijeno probija opnu izlazeći iz jaja i sposoban se sam hraniti). Taj se cijeli proces odvija u majčinoj utrobi.

Kako je točno vrijeme kada će se ženka početi kotiti teže odrediti (graviditet traje otprilike 30 dana), ženku bi po prilici kada već primjetite da se zaokružila u predjelu trbuha i da se pojavila crna mrlja bilo najbolje premjestiti u kotilicu, posebno odvojeni dio unutar akvarija najčešće napravljen od plastike. Posebno je to dobro učiniti iz razloga što su ove ribice dosta veliki kanibali odnosno u velikom broju slučajeva jedu mlađ odmah nakon što se okoti. Kotilica ima odvojeno dno , pa mladi propadaju kroz uske pregrade odvajajući se od proždrljive majke.

Što se tiče Vašeg upita oko hranjenja, bolje je hraniti 2 puta dnevno s manje hrane, naravno s onoliko hrane koliko one mogu pojesti u minutu dvije. Manje je opterećenje probavnog sustava riba. Jedan dan posta u tjednu je također preporučljiv da se probavni trakt iščisti i na taj način ostaju vitalnije. Takvim načinom hranjenja oponašamo njihovo prirodno ponašanje.

Ukoliko uspijete dobiti podmladak guppyja, savjetujem Vam da pročitate ranije odgovore mojih kolegica, koji Vam mogu biti od pomoći pri prabilnoj brizi o potomstvu Vaših ribica, koji su naslovljeni Mrijest gupija i Prehrana guppya kuhanim žumanjkom: da li se preporučuje ovakva prehrana?

Za sve dodatne savjete na raspolaganju su Vam uvijek i naši iskusni akvaristi u Pet centar trgovinama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr