Povratak

Hranjenje riba uzgojenom artemijom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Treba mi savjet kako ću uzgajati artemije za prehranu mojih ribica. Imam dvije ribice, jednog mužjaka teleskopa koji je star oko 5 mjeseci i  pajčolanku koja je nešto starija. Znam da se ribice trebaju raznovrsno hraniti pa sam u jednom dućanu kupila ta jajašca artemije. Sutra bi se trebala izleći, ali me zanima proces hranjenja. Ubacuju li se svi račići ubacuju akvarij ili se ribice njima hrane dva puta dnevno, kao sa običnom hranom? Josipa


O: Postupak hranjenja uzgojenom artemijom je potpuno isti kao i s ostalom hranom, dakle ribe je potrebno hraniti nekoliko puta dnevno s malim količinama hrane koje mogu pojesti u kratkom roku (1-2 minute).

Uzgoj artemije je vrlo jednostavan, a način i tip uzgoja se razlikuju (u nijansama) ovisno o proizvođaču. Ključno je da se jajašca stavljaju u slanu vodu (količina soli ovisi o proizvođaču) te da je vodu potrebno umjereno “vrtložiti” kako ne bi došlo do pojave plijesni.

Dakle, praznoj plastičnoj boci treba odrezati dno. Zatvarač (čep) treba probušiti svrdlom malo manjeg promjera od promjera plastičnog crijeva za zrak kojeg je potrebno provući kroz izbušenu rupu.

Pripremljenu bocu (najbolje od 2 l) napunite do maksimalno 2/3 kapaciteta, postavite grijač (25-26°C) te uključite zračnu pumpu koja je spojena na crijevo provučeno kroz zatvarač boce, dodajte sol (po uputama proizvođača) te jajašca artemije. Jajašca se uglavnom izvale unutar 24-36 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr