Povratak

Ichtia (bolest bijelih točkica) /Promjena boje u riba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb   


P:
Imam ribicu ona boravi u malom akvariju, vodu sam joj mijenjala svaki dan, hranila sam je i brinula sam se o njoj kako mi je preporučila prijateljica.Onda se desilo ono čega sam se najviše bojala postala je previše slaba, boja joj se promijenila za 2-3 nijanse postala je previše bijela izgubila je svoju lijepu ljubičastu boju, ne kreće se previše.Mislim da je u pitanju bolest bijelih mrlja, ali ona nema točkice po sebi nego joj se promijenila boja. Ne znam što ću molim vas recite mi što je u pitanju,da li je opasno i da li se moze izliječiti. Amina

O: Ukoliko na ribici nema sitnih bijelih točkica definitivno se ne radi o Ichtiu (bolest bijelih točkica). Promjena boje kod riba je česta i javlja se kao posljedica stresa, bilo da je u pitanju jednostavna stvar poput primjerice transporta ili nešto kompliciranija poput različitih bolesti. Svi simptomi koje ste naveli u mailu su vrlo općeniti te nisu karakteristični za određenu bolest. Bezvoljnost, “gubitak” boje, odbijanje hrane i slično ukazuju na činjenicu da s ribom nešto nije u redu ali na žalost ne opisuju pobliže što nije u redu. Uzročnik može biti metabolička bolest, parazitarno ili bakterijsko oboljenje, odnosno različiti endogeni (unutarnji) ili egzogeni (vanjski) čimbenici.


Obzirom da se na osnovu opisanog ne može postaviti precizna diagnoza (nemam čak ni podatak o volumenu akvarija) mogu Vam preporučiti isključivo preparate širokog spektra djelovanja poput Multicure (Easy life) ili primjerice General tonica (Tetra medica). Ukoliko se odlučite za treman jednim od navedenih sredstava nema garancije da će tretman dati rezultata iz jednostavnog razloga, ne znamo što je uzročnik. Ukoliko su u pitanju neodgovarajući fizikalno kemijski parametri vode (npr previsoka koncentracija amonijaka i “njegovih” spojeva) tretman neće dati rezultata već naprotiv, može polučiti suprotan efekt.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr