Povratak

Infekcija ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Bok! Zovem se Filip i imam 13 godina. Kod vas sam kupio akvarij od 20 litara koji sam obogotio raznim biljem i ribicama živorotkama. Prije nekoliko dana sam na jednom švertu primjetio bijele točkice. Otišao sam do prodavaonice životinjama i prodavač mi je dao tablete "sera baktopur". Sve sam ribice izliječio, ali bih vas pitao da li je taj švert mogao zaraziti i moje druge ribice i kako su te točkice uopće došle na njega. Puno bi mi značilo kad bih mi odgovorili na ovo pitanje. Nisam dugo bio kod vas pa bih vas pitao još jedno pitanje: da li imate i po kojim cijenama slijedeće ribice; guppy, platy, švert, molly i sklar?
PUNO VAM HVALA!

O: Kod Vaših ribica vjerojatno se radilo o bolesti bijelih točkica, odnosno Ichtiophtiriasis. Bolest uzrokuje protozoa Ichtyophthirius multifiliis. Oboljele ribice izgledaju kao da su posute grizom pa se bolest lako uočava. Protozoe mogu doseći veličinu i do 1 mm. Osim vanjskih promijena na tijelu javljaju se i simptomi od strane dišnog sustava pa ribice ubrzano i otežano dišu. Paraziti izazivaju pruritus (češanje) te ćemo vrlo često vidjeti ribe kako se češu o neki predmet u akvariju, kako bi se na taj način oslobodile ovoga parazita. Češanje nerijetko uzrokuje daljna oštećenja sluzi kože, što dalje uzrokuje pad lokalnoga imuniteta i podložnost sekundarnim bakterijskim infekcijama.

Parazit u kasnijim stadijima bolesti napušta ribu, odlazi na dno akvarija i stvara jednu vrstu zaštitne opne. Nakon toga dolazi do diobe stanica pa vrlo brzo broj parazita poraste i na nekoliko stotina. Parazit jedino može preživjeti ako se u kratkom periodu prihvati za ribu, dok u protivnome ugiba. Vrijeme koje je potrebno za prihvaćanje parazita za ribu ovisi o temperaturi. Što je temperatura veća parazit će se u roku 3 - 5 dana prihvatiti za ribicu i obrnuto. U tom slučaju svakako se preporučuje podizanje temperature u akvariju, kako biste onemogućili daljnu diobu stanica parazita koji se ne nalaze na ribicama.

Preparati koji dolaze na naše tržište, djeluju isključivo u fazi bijelih točkica, kada iz bijelih točkica izlaze tomiti - razvojni oblici ichtija, koji padaju na dno akvarija i pričvršćuju se za čvrstu podlogu gdje čekaju novi stres kod ribica da se ponovo aktiviraju. Savjetujem da podignete temperaturu u akvariju na 30°C, ali postepeno (1-2 stupnja dnevno), a na isti način se nakon tretiranja temperatura spušta, kako biste izbjegli novi stres, a time i ponovo aktiviranje ichtija.

Sera Bactopur je preparat koji djeluje isključivo na bakterijske infekcije pa je malo čudno da je od tog preparata ribicama bolje, a prema Vašem opisu, najvjerojatnije se radi o opisanom. Moguće da se već razvila i sekundarna bakterijsk infekcija te je preparat djelovao i na sekundarne bakterije. Svakako bi trebalo tretirati cijeli akvarij, jer je vrlo vjerojatno da će i ostale ribice oboljeti.

Preparat koji bi Vam preporučila je svakako iz linije Dajana Pet ili neki preparta sa širokim spektrom djelovanja, kao Medi mor od Aquarium Munstera. Za podizanje imunološkog statusa, savjetujem neki od multi vitaminskih pripravaka.

Kada nabavite nove ribice, trebale bi proći karantenu od dva tjedna, kako bi se ribice privikle na uvjete u vodi kakve će imati u novom akvariju te kako bi uočili simptome eventualnih bolesti i započeli s liječenjem.

U našoj ponudi imamo ribice koje ste naveli i to po slijedećim cijenama:
guppy mix colour mužjak 11,40 kn, 
guppy ženka 9,50 kn, 
platy hi-fin mix colour M 16,80 kn, 
platy red top moon 13,30 kn,
platy sunbrust mickey mouse 17,00 kn, 
platy crveni coral M 9,50 kn, 
platy crveni wagtail M 9,35 kn, 
platy neon wagtail M 13,30 kn, 
platy crveni XL 18,20 kn, 
platy hi-fin mix colour XL 33,00 kn, 
švert wagtail crveni XL 26,15 kn, 
švert tuxedo crveno-crni 29,90 kn, 
švert ananas comet 13,30 kn, 
švert wagtail crveni M 13,30 kn,
švert crveni M 13,30 kn,
švert tuxedo crveno-crni 13,30 kn,
black molly 9,50 kn,
silver molly 9,50 kn,
baloon molly 15,20 kn,
molly zlatni 7,50 kn,
molly leopard crni 7,50 kn,
molly mramorni 7,50 kn,
skalar 14,25 kn,
skalar M 28,50 kn,
skalar leopard S 18,70 kn,
skalar tricolour XL 42,70 kn

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr