Povratak

Iskazivanje dominacije među ribicama u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, dipl.ing.agr.,
akvarist, Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani,trebam mali savjet o zlatnim ribicama. Imam dva karasa u akvariju i svaki put nakon hranjenja, jedna riba "maltretira" (natjerava) drugu. Zanima me mogu li napadača ikako odviknuti od navike i da li učestali napadi mogu biti pogubni za žrtvu obzirom da i ne doživljava previše napadača.
Unaprijed hvala na odgovoru. S  poštovanjem,
Domagoj

O: "Maltretiranje", odnosno natjeravanje, naganjanje, grickanje i sl. kod akvarijskih riba je sasvim normalna pojava kojom se uspostavlja hijerarhija u akvariju.

Gotovo je nemoguće, koliko je meni poznato, dominantnu ribu odviknuti od naganjanja podređenih riba. Ta pojava je posebice izražena u manjim akvarijima gdje se, osim konkurencije za hranu, javlja i nedostatak prostora gdje bi podređena riba uzmaknula i na taj način izbjegla napade. Nažalost, ishod takvog maltretiranja može završiti pogubno po žrtvu ako zbog napada ne stigne jesti, razvije bakterijske infekcije na pogrickanim mjestima, iskoči iz akvarija bježeći pred napadačem i sl. Spomenuti slučajevi jednako su zastupljeni u akvaristici kao i pojava mirne koegzistencije u kojoj svaka riba zna svoje mjesto .

U Vašem slučaju se možemo nadati da će se uspostaviti hijerarhija te da neće doći do navedenih slučajeva, tim više što su karasi vrlo otporne ribe.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr