Povratak

Ispupčene oči ribe - simptom "pop-eye"

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije zlatne ribice (karas) u akvariju od 20 L. Kod jedne sam prije dva dana primjetio natečene oči. Zanima me šta bi moglo biti i na koji način bi joj pomogao. Lijep pozdrav,
Domagoj

O: Vjerojatno se radi o simptomu poznatom pod nazivom pop-eye.

Pop-eye, dakle, nije bolest, nego simptom koji ukazuje na infekciju. Ispupčene oči su rezultat nakupljanja tekućine u očnoj šupljini ili čak unutar oka.

Ispupčene oči ponekad imaju "kožnu presvlaku" mutno bijele do mliječno bijele boje, koja je rezultat rastezanja kože koja inače "drži" oko unutar očne šupljine. Riba kod koje su izraženi navedeni simptomi može biti nezaiteresirana, neaktivna pa čak može i odbijati hranu. Vrlo često dolazi i do sekundarnih komplikacija, kao što su primjerice gljivična oboljenja.

Ukoliko se bolest ne uoči na vrijeme, riba može "izgubiti" jedno ili oba oka.

Bolest mogu uzrokovati različite mehaničke traume (udarci), ali je u tom slučaju ograničena na jedno oko, dok se kod pojave simptoma na oba oka uglavnom radi o bakterijskim infekcijama. Loša kvaliteta vode je vrlo često glavni uzrok pojave bolesti. Mogu je uzrokovati visoka koncentracija nitrita/nitrata, amonijaka te različitih otrova, kao i neodgovarajući salinitet vode.

Najčešći uzroci su bakterijske infekcije, ozljede i loša kvaliteta vode dok su nedostatak vitamina A, tumori i plinska embolija nešto rjeđi uzroci koji izazivaju pop-eye.

Oboljelu ribu treba hitno izdvojiti u karantenu. Teško je navesti specifičan tretman ukoliko uzročnik nije sa sigurnošću utvrđen. Učestale izmjene vode i primjena soli (izvlači tekućinu iz tijela) pomažu u svakom slučaju. Ukoliko problem izaziva loša kvaliteta vode, potrebno je odmah zamjeniti minimalno 50% vode.

Ukoliko ste u akvarij nedavno stavili novi ukras ili nešto slično, potrebno je provjeriti da li možda otpušta otrove u vodu. Preporuča se takav predmet izvaditi iz akvarija. Ukoliko je u akvariju visoka razina nitrata potrebno je odmah zamjeniti 50% vode, a sljedećih nekoliko tjedana 2-5 puta tjedno 10-15°% vode dok se potpuno ne snizi koncentracija istih. Vrlo često je uzrok loše kvalitete vode i prenapučenost akvarija te velika količina hrane koja ostaje nepojedena u akvariju. Ukoliko je uzrok bakterijska infekcija, potrebno je pristupiti tretamu nekim od mnogobrojnih preparata na tržištu, kao što su primjerice Furanol ili Bactopur direct i to strogo po uputama proizvođača priloženim uz svaki preparat.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr