Povratak

Iznenadna uginuća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: U akvariju od 50 l sa 6 hladnovodnih ribica (zlatna, lavlja glava, crvenkapica i teleskop koji je stigao 3 tjedna prije pojave bolesti) ribice su se naglo umirile i više vremena provodile na dnu akvarija. Repna peraja se počela naglo razgrađivati te je izgledala bolesno i ukočeno, sa tek nešto niti od peraje. Primjećena je i totalna ukoćenost malih peraja ispod repa, te uslijedila nagla smrt 4 ribice ukočene na dnu akvarija.  Zanimaju nas uzroci bolesti kao i liječenje. Pretpostavljam da se radi o bakterijskoj infekciji te nas zanima gdje smo pogrješili? Unaprijed hvala! Ante

O: Akvarij koji trenutno imate dostatan je za maximalno 5 ribica.

Prenapučenost akvarija, često dovodi do stresa, pada imuniteta i pojave bolesti. Moguće je da je nova ribica unijela infekciju u akvarij, osobito ukoliko nije prošla karantenu. Kod nabavke novih ribica obavezno je provesti karantenu od minimalno dva tjedna, kako bi se na vrijeme uočili eventualni znakovi bolesti, te se započelo liječenje, prije unosa ribica u akvarij s ostalim ribicama.

Kako ste i pretpostavili, vjerojatno je došlo do bakterijske infekcije. Bakterijske infekcije često se manifestiraju raspadanjem i  ukočenošću peraja, te krvnim podljevima, erozijama tkiva itd. Bolest može nastupiti naglo, osobito ako primarno zahvati unutarnje organe, pri čemu vrlo brzo dolazi do sepse i naglog uginuća.

Bolesti pridonosi i loš imunološki status, osobito ako kemijski parametri vode odstupaju od referentnih vrijednosti. Svakako bi trebalo provjeriti kemijski sastav vode: pH, nitrite, nitrate, amonijak itd. Ukoliko postoje odstupanja, upotrebljavajte sredstva za korekciju, koja možete nabaviti, kao i testove u našim trgovinama.

Osim kemijskog sastava provjerite i adekvatnost filtracije i aeracije vode, s obzirom na litražu akvarija koju imate.

Ovakva stanja liječe se pripravcima sa širokim spektrom djelovanja, a savjetujem Furanol preparat od JBL. Nakon liječenja, svakako obnovite filter bakteriju, sredstvima za tu namjenu. Prilikom svake izmjene vode, koristite sredstva za pripremu vode koja vežu klor i teške metale. Savjetujem i upotrebu multivitamniskih pripravaka, koji će ojačati imunološki status ribica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr