Povratak

Izraslina na glavi ribice - limfocistoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Unazad mjesec dana primjetila sam nekakve izrasline na glavi moje zlatne ribice koja živi u vrtnom jezercu. Izraslina je karfijolastog oblika i svijetlije boje. Molim da mi pomognete, o kakvoj bolesti je riječ i na koji način da izoliram bolest? Zahvaljujem, Davorka

O: O izraslinama na koži u ribica pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Ono što bi po Vašem opisu odgovaralo, bila bi limfocistoza.

To je bolest koja je preko 100 godina poznata kao dobroćudna virusna zarazna bolest kože.  Bolest uzrokuje limfocistis virus iz skupine iridovirusa. Umnaža se samo u stanicama vezivnog tkiva. Bolest je rasprostranjena po cijelom svijetu. Javlja se u akvarijima, pri uzgoju morskih riba, a rasprostranjena je i u prirodi.

Smrtnost je redovito niska. Inkubacija je oko 10 dana na 25°C pa i duža. Virus ulazi u tijelo i preko najmanjih ozljeda kože i škrga te kroz probavni sustav. Pri gustom smještaju i stresu obolijeva veći broj riba. Učestalost bolesti može biti povišena i kad su prisutni nametnici koji sele s jedne ribe na drugu i tako prenose uzročnika.

Limfocistis virus napada stanice vezivnog tkiva i izaziva njihovo jedinstveno i izuzetno povećavanje. Promjer takve stanice može doseći i do 2 mm. Infekcija virusom ne izaziva upalnu reakciju. U koži, perajama i škrgama, a ponekad i u unutarnjim organima, nastaju nakupine sivo-bijelih ili svjetlo-crvenkastih do smeđih čvorića, koji se spajaju u izrasline s neravnom površinom. S vremenom izrasline mogu poprimiti izgled maline pa i minijaturne cvjetače. Bolest može polagano napredovati čak i tri godine, ali i spontano nestati nakon nekoliko mjeseci. Kad povećane stanice otpadnu, iz njih se oslobađa velika količina virusa. To se događa za otprilike 4 tjedna. Nakon što lezije nestanu, zahvaćeno tkivo ozdravi. Većina riba ozdravi ako ne dođe do sekundarnih infekcija. Promjene usporavaju rast i dovode do mršavljenja. Ako su na škrgama izrasline ometaju disanje, a na ustima uzimanje hrane. Druge ribe napadaju i grizu čvoriće na koži i perajama pa nastaju male rane i sekundarne infekcije s bakterijama i plijesnima.

Naravno, točna dijagnoza se može postaviti histopatološki nalazom gigantskih stanica.

Lijeka za virusnu bolest nema. Treba pažljivo rukovati s bolesnom ribicom. Sprječavanje bolesti u ribogojstvu i akvaristici se provodi tako da se primjerke s prvim znacima bolesti odmah odstrani i smanji gustoća smještaja.  Pojavu širenja bolesti treba spriječiti higijenskim i sanitarnim mjerama te redukcijom stresa. U posebno vrijednih primjeraka akvarijskih riba primjenjuje se kirurško odstranjivanje izraslina.

Bakterijske i gljivične infekcije koje se sekundarno javljaju na izraslinama tretiraju se pripravcima koje možete nabaviti u našim trgovinama pa Vas pozivam da se za savjet obratite našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr