Povratak

Izrasline na koži ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imamo dvije zlatne ribice i jednu kojoj ne znamo vrstu. Tamno je sivo zelena i izgleda kao mali šaran. Ribice imamo već nekoliko godina u velikom akvariju sa filterom, zdrave su i živahne. Međutim u zadnje vrijeme ta tamna ribica odozdo prema gore mijenja boju u svjetlu, zlatno crvenu, sličnu zlatnoj ribici, ali i peraje kao da su joj veće i više lepezaste kao da se počela pretvarati u zlatnu ribicu. Ribica je živahna i ne djeluje bolesno. Međutim neki dan primjetila sam da na glavi iznad oka ima izraslinu veličine lješnjaka. Izraslina je boje njezine ljuske koja je na gornjem dijelu tijela još uvijek tamna. Molim Vas za mišljenje.
Zahvaljujem, Lidija

O: Velika je vjerojatnost da je, prema Vašem opisu, Vaša treća ribica karas šubunkin koji je upravo sivo-zelene boje. Naime, sve hladnovodne ribice varijeteti su zlatne ribice, a nastale su miješanjem gena. Događa se da ribice do oko treće godine života zadržavaju svoj prvotni oblik i boju, a nakon tog vremena teže ka originalnom obliku zlatne ribice i po obliku i po boji. Dakle, mijenjaju oblik i svoju originalnu boju u zlatno-crvenu.

Teže je sa identifikacijom kvrga ili izraslina na koži. Na površini se mogu naći sljedeće:

Noduli - vidljivi kao bijele do žućkaste ciste ne samo po glavi već i cijelom tijelu ribice a uzrokovani sa različitim parazitima iz obitelji Microsporidia i Myxosporidia. Malo je poznato o životnom ciklusu ovih parazita u riba, a male invazije prolaze gotovo nezamjetno u akvarijskoj zajednici. Na žalost, ne postoji učinkoviti lijek protiv ove bolesti. Najbolje je izdvojiti inficiranu ribicu kako bi se spriječilo širenje na ostale ribice u akvariju.

Limfocistoza - uzrokovana virusnom infekcijom a izrasline na koži ili perajama izledom podsjećaju na malinu ili cvjetaču. Proces obično započinje malim bijelim cistama koje se povećavaju kroz tjedne i mjesece.

Boginje riba - virusna infekcija koja uzrokuje bijele, sive ili ružićaste izrasline na koži i perajama. Mogu se pojaviti kao male voštane izrasline ili kvrge na koži. Ova bolest obično zahvaća hladnovodne akvarije i one vanjske. Niti za ovu bolest nema adekvatnog lijeka.

Tumori - izrasline su na koži i iste boje kao koža. Ribica se može normalno ponašati dulje vremena no nakon toga tumor može uzrokovati zatajenje unutrašnjih organa i brzo uginuće. Ne postoji lijeka za ovu bolest.

Iako izraslina koju opisujete može biti cista, bradavica ili boginje koje ponekad vrlo brzo nestanu ili se pak kompliciraju infekcijom bakterijama ili parazitima, s obzirom na starost Vaše ribice i što ostale ribice nemaju nikakvih tvorbi na tijelu velika je vjerojatnost da se radi o tumoroznoj tvorbi.

Kako nema lijeka za taj patološki proces, osigurajte ribicama visokokvalitetnu ishranu, a kvalitetu vode održavajte u skladu sa preporučenim normalnim vrijednostima.

Za sve ostale informacije možete se obratiti akvaristima Pet centra.