Povratak

KH i GH akvarijske vode/ Ugibanje puževa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dva pitanja. Imam akvarij od 60 litara record 60, moje je pitanje na koji način da podesim idealnu GH vode i KH vode tj. da li idealnu KH vode mogu dobiti na način da stavim tabletu CO2 u akvarij ili na način da stavim u akvarijh sredstvo PH minus? Inače, što se same vode tiče ona je čista i prozirna. Moje je drugo pitanje, zbog čega mi u akvariju ugibaju puževi jabučari? Da li su puževima jabučarima opasnost poput ogromnog 16 cm velikog čistača i 3 odrasla velika Trichogastera?  Ili je posrijedi kemijski sastav vode koji je možda pogrešan?
Unaprijed hvala,
Ivek

O: Karbonatna tvrdoća (KH) označava i pobliže opisuje količinu karbonta i bikarbonta vodi.Znači, KH nam je pokazatelj kapaciteta puferiranja vode, odnosno karbonati služe kao puferi iz čega proizlazi da je karbonatna tvrdoća usko povezana sa pH vode. Viša koncentracija karbonata u vodi onemogućava niske ph vrijednosti zbog svojih pufernih sposobnosti. Ako je voda pretvrda, vrijednosti možemo sniziti dodavanjem destilirane, kišnice (nije preporučljivo) ili korištenjem vode tretirane aparatom za reverznu osmozu.

Ukupna tvrdoća (GH) vode je određena različitim solima koje su otopljene u vodi, posebice kalcijeve i magnezijeve soli, koji su vrlo bitne za život u akvariju. Voda koja ima u sebi ima otopljene velike količine ovih soli nazivamo tvrdom, a ona koja ima manju koncentraciju spomenutih soli mekom.

Na tržištu postoji nekoliko preparata za snižavanje tvrdoće a izdvojio bih Tetrin preparat pH/KH minus koji snižava pH vrijednosti, a i vrijednosti karbonata.

Ukoliko koristite CO2 u akvariju, morate vrlo često kontrolirati KH čija koncentracija opada ubacivanjem CO2 u vodu, čime se stvaraju uvjeti za nagli pad pH koji je vrlo često letalan za ribice.

Dakle, tvrdoću vode najlakše reguliramo korištenjem RO aparata, odnosno dolijevanjem destilirane vode u akvarijsku vodu dok ne postignemo željene vrijednosti.

Što se tiče puževa, oni zahtjevaju vodu s visokom koncentracijom karbonata koji su im potrebni za izgradnju školjke/kućice, a poprilično su osjetljivi na visoke koncentracije amonijakovih spojeva što je i najčešći razlog ugibanja.