Povratak

Karantena - nezaobilazan korak pri naseljavanju novih riba u akvarij

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 60 litara. U njemu je bilo desetak ribica, što neonki što gupića. U vašem Pet centru u Rijeci sin mi je kupio još 8 ribica i to platije i ženke gupija. Nije prošlo pet dana uginule su sve ribice iz akvarija i nove i stare. Isto mi se to dogodilo prije godinu dana pa vas molim za neki savjet. Ne znam u čemu je greška. Da li se to slučajno dogodilo i poklopilo ili ja u nečemu griješim? Napominjem da sam prije godinu dana nakon uginuća ribica očistio akvarij hipermaganom te stavio novi sloj gnojiva za biljke i novi pijesak. Sada mi biljke rastu normalno. Unaprijed vam se zahvaljujem.
Željko

O: Kada se u akvarij naseljavaju nove ribe, obavezno se prije samog ubacivanja riba provodi karantena u trajanju od minimalno 14 dana, koliko je potrebno da se izraze simptomi većine uobičajenih bolesti poznatih u akvaristici.

Premda se mnogima čini pretjerano, karantena je nešto što provodi svaki ozbiljni akvarist. Preko nje sve nove ribe prolaze proces izolacije, observacije i preventivnog liječenja. Akvarij ne treba biti velik, ali mora biti neko utočište da se riba može sakriti. Svjetlo treba biti minimalno, a na akvariju je neophodan poklopac. Mora imati filter te je najbolje staviti vodu iz Vašeg akvarija. Riba u karanteni treba provesti oko 2-3 tjedna. Za to vrijeme se treba postepeno naviknuti na kvalitetu vode kakva će je dočekati u novom akvariju.

Tokom karantene potrebno je pažljivo gledati na znakove bolesti. Nikako ne stavljajte lijek "za svaki slučaj"!

Riba vjerojatno neće htjeti jesti 1-2 dana, ali to je normalno. Možete joj početi davati hranu treći dan - neće joj biti ništa. Treba kontrolirati kvalitetu vode u akvariju - posebno nitrate. Po potrebi treba zamjeniti dio vode sa vodom iz "pravog" akvarija. Ako nakon 3 tjedna riba nije pokazala nikakve znakove bolesti, gotovo je sigurno da je zdrava i možete ju pustiti da uživa zajedno sa drugim ribama u Vašem akvariju.

Naseljavanjem riba u akvarij bez prethodno provedene karantene riskirate i unos bolesti koje su vrlo često povezane uz stres koji ribe proživljavaju prilikom izlova transporta i naseljavanja u novu sredinu. Uglavnom se radi o parazitarnim i bakterijskim oboljenjima koja se razviju kao posljedica opadanja imuniteta usljed stresa.

Najčešće se radi o invaziji parazitom Ichthyopthirius multifiliis, koja se manifestira sitnim bjelim točkicama po tjelu, a čini mi se kako se u Vašem slučaju radilo baš o navedenoj bolesti. Pretpostavka je da se ich nalazi u svakom akvariju u uspavanom stanju. Moguće ih je uništiti tek kada napuste svoje ciste. Dok su zakopani u akvarijskoj podlozi, otporoni su na lijekove. Zbog toga im povećanjem temperature vode ubrzavamo životni ciklus, tjerajući ciste da se prije otvore. Tada su ranjivi i moguće ih je uništiti prije nego što se umnogostruče. Vrlo često u se u dućanima mogu vidjeti ribe sa bijelim točkama - Ichthyopthirius multifiliis. To je zbog toga što prilikom transporta dožive veliki stres i postanu neotporne. Kupnjom takve ribe uskoro će sve ribe u Vašem akvariju dobiti bijele točkice. Da bi ste to izbjegli, potrebno je ribu provesti kroz karantenu. Ukoliko se uoči na vrijeme, vrlo lako se liječi podizanjem temperature vode i primjenom nekog od mnogobrojnih preparata koji se mogu pronaći na tržištu, poput Bioichta (Dajana pet), Costapura (Sera) i sl.

Dakle, pri naseljavanju je nužno osigurati karantenu u kojoj je puno lakše uočiti i tretirati oboljenje.

Prije novog naseljavanja riba potrebno je ponovo dezinficirati i "zaciklirati" akvarij, opremu i bilje kako bi se izbjegli mogući problemi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr