Povratak

Koje ribe smjestiti u akvarij od 180 l

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij 180 l. Koliko je najbolje imati ribica u njemu i koje ribice mogu držati uz diskuse, te koliko biljaka treba biti u akvariju?
Hvala, Ante.

O:  Diskusi pripadaju porodici ciklida. Potječu iz područja pritoka Amazone, Brazila, Perua, Kolumbije i Venecuele. Diskusi su društvene ribice i najbolje ih je držati u kolonijama od pet ili više primjeraka. Kvaliteta vode u akvariju mora biti što sličnija onoj u prirodi.  Biljaka je preoručljivo imati što više, a opet toliko da diskusi imaju dovoljno prostora za plivanje.

Možete staviti i panjeve ili drva u akvarij, jer je poznato da se diskusi vole provlačiti i zavlačiti. Osim toga, otpuštat će i tanin, koji će vodu kiseliti, omekšati i potamniti. Dobro je staviti i plutajuće biljke, jer diskusi ne vole previše svijetla.

Biološka filtracija mora biti gotovo idealna, razina amonija i nitrita na nuli, a nitrata gotovo na nuli. Tvrdoća vode i pH nisu toliko bitni, ali moraju biti konstantni. U prirodnom okolišu tvrdoća vode je vrlo niska, čak i ispod 1°dH. Za rast biljaka potrebna je minimalna tvrdoća od 3°dH. Diskusi će dobro podnositi relativno tvrđu vodu 10 - 15°dH, pa i do 18°dH. Voda treba biti kisela, pH između 6 - 7, a za uspješno razmnožavanje 5.5 - 6.0. Kako je u mnogim našim krajevima sastav vode drugačiji od onog potrebnog diskusima, voda im se mora prilagoditi. Smanjivanje tvrdoće i pH postiže se tresetom, deioniziranom vodom, filtracijom preko reverzne osmoze, ionskim izmjenjivačima itd. Također se moraju konstatno mjeriti parametri vode u akvariju kao i vode koja će se dodati, jer diskusi ne podnose velike i iznenadne promjene.

Za razliku od drugih ciklida, diskusima je temperatura vode jedan od vrlo bitnih faktora. Neka temperatura također bude bude konstantna 26-31°C, jer ukoliko dođe do pada temperature postaju podložni napadima parazita.

S diskusima u akvariju mogu boraviti kardinal neonke, ramirezi, a od čistača Plechostomus.

Kao i kod riba, temperatura vode igra značajnu ulogu i kod izbora biljaka. Echinodorus bleheri - Amazonka - najpopularnija biljka za "amazonski" akvarij, Nymphoides aquatica, Cabomba furcata, Ceratophylum demersum, Microsorium pteropus, Ludwigia glandulosa, Anubias, Cryptocorine, Vallisneria Spiralis, su biljke koje će najbolje pristajati akvariju sa diskusima.

U akvarij od 180 litara možete smjestiti dva diskusa (50-75 litara po diskusu, uzevši u obzir njegovu konačnu veličinu), a ostatak mogu biti 10 ramireza i 20 neonki, te 2 Plechostomusa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr