Povratak

Koliko često čistiti vanjski filter akvarija?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Koliko često je potrebno čistiti vanjski filter akvarija? Akvarij je 200l i svakih 10 dana mijenjam 10% vode. Zračna pumpa je uključena stalno. Da li filter čistim kod svake izmjene vode?  Unutra su fina i gruba spužva te keramika. Hvala. Irena

O: U pravilu se filter čisti svaka tri mjeseca, no u nekim je slučajevima to potrebno i češće. Sve ovisi o tome koliko je riba u akvariju, sa čime i koliko ih hranite, da li filter odgovara veličini akvarija itd.

Veći broj riba i veća količina hrane brže će onečistiti vodu, pa je tada filter potrebno češće čistiti. Na takav način je jedino moguće osigurati prikladnu biološku i mehaničku filtraciju s posljedičnom čistom i zdravom vodom.

U svim filterima na prvom mjestu se nalazi vata. Njena funkcija je da mehanički opstruira prolazak nečistoća (višak hrane, otpad, trulo bilje,...).

Na drugom mjestu se nalazi gruba ili fina spužva (npr. sintetička spužva). Spužva vrši mehaničku filtraciju, a što je još važnije biološku filtraciju. Mehanička filtracija je bitna u smislu da zaustavi krupne čestice na početku filtera kako bi se osigurao neometani protok vode kroz ostatak filtera. Kako bi se sačuvale poželjne bakterije, filter materijal (spužvu) pažljivo treba oprati u vodi koja se uzima iz akvarija. Spužva se ne smije ispirati vrućom vodom, tekućom vodom iz slavine ( zbog prisutnosti klora)  kao niti dodavanjem sredstava za pranje i dezinfekciju.

Na trećem mjestu se nalazi keramika. Ona ima svrhu da na biološki način očišćenu vodu profiltrira, i to predstavlja najvažniji oblik filtracije. Na dijelove keramičkog filtera naseljavaju se bakterije  (nitrosomonas i nitrobacter) koje sudjeluju u biološkoj filtraciji.

Filter materijal se nikada ne mijenja cijeli odjednom, već je to potrebno učiniti postepeno kako biste očuvali barem dio bakterija. Ako se u filteru nalazi i ugljen  koji nam pomaže filtrirati određene mikro i makro elemente, te različite toksične spojeve kao što su rezidue lijekova i slično, njega je potrebno mijenjati jednom mjesečno, a naručito nakon svakog liječenja.

Za bilo kakve dodatne informacije vezane uz ovu ili bilo koju drugu temu vezanu uz problematiku držanja i hranjenja , savjetujem Vam da se obratite kolegama akvaristima koji rade na odjelima akvaristike u Pet centar dućanima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr