Povratak

Koliko često mijenjati vodu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Koliko često je potrebno mijenjati vodu u akvariju? Imam zlatnu ribicu i svaki dan joj mijenjam vodu jer nakon jednog dana ona je stalno na površini i traži zrak (inače voda je iz vodovoda). Zanima me da li se treba tako često mijenjati voda ili postoji neko drugo rješenje. Okrugli je akvarij i nema pumpu za zrak.
Hvala, Nikola.

O: Mijenjanjem vode mjenjate i cijelokupan biološki medij u kojem ribica živi. Čestim mjenjanjem remeti se biološka ravnoteža akvarija, što je vrlo stresno za ribice, pa često završava slabljenjem imunološkog statusa i pojavom bolesti.

Voda prije stavljanja u akvarij mora odstajati i biti pripremljena sredstvima za pripremu vode, koja vežu klor i teške metale.

Zlatne ribice često borave na površini, očekujući hranu, ali to može biti razlog i manjka kisika u vodi. Moguće je da se ribica i navikla na takve uvjete, napuni zračni mjehur kisikom, kojeg kasnije koristi, kada ga je manje u vodi.

Svakako ribicu smjestite u veći akvarij, uzevši u obzir njenu maksimalnu veličinu, i na taj način osigurati 1-2 litre vode na svaki centimetar dužine tijela. Ako ste u mogućnosti, svakako je preporučljivo osigurati adekvatnu filtraciju i aeraciju vode, te osvijetljenje.

Vodu u većem akvariju nije potrebno često mijenjati, svaka dva - tri tjedna mijenja se trećina vode.

Za sve dodatne informacije obratite se našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr