Povratak

Koliko često mijenjati vodu?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije par dana kupila sam 2 crvenkapice i nalaze se u akvariju od 15 litara s filterom i pumpicom za zrak. Zanima me kako točno i koliko često treba mijenjati vodu, mijenja li se cijela ili se može mijenjati samo dio?
Unaprijed hvala, Maja

O: Hladnovodne ribice imaju nešto jaču probavu pa i više onečišćuju vodu. Voda se onečišćuje i ostacima hrane, pa je vrlo važna i dosljednost u hranjenju ribica. Ribice se hrane u vrlo malim količinama, 1 - 2 puta dnevno, a sve što padne na dno je višak, koji upravo onečišćuje vodu.

Velike količine hrane, osim što onečišćuju vodu, dovode do nadma crijeva, rupture i smrtnog ishoda.

Fekalije i ostaci hrane, osim onečišćenja vode, uzrokuju promjene u pH vode, pojavu nitrita, nitrata, amonijaka itd. S vremena na vrijeme trebalo bi obratiti pažnju na te vrijednosti, a možete ih provjeriti pomoću specijalnih testova koje može nabaviti u našim trgovinama.

Učestalost promjene vode ovisi i o filtraciji akvarijske vode. Ukoliko je filter dovoljno "jak", nije ni potrebna česta zamjena vode. Često mijenjanje vode dovodi i do promjene cjelokupnog medija u kojem ribice žive, čime se remeti biološka ravnoteža akvarija, što djeluje vrlo stresno na organizam ribica. Stres i jest upravo najvažniji čimbenik koji dovodi do pada imunološkog sustava i pojave bolesti. Biološku ravnotežu čine pozitivni mikroorganizmi (filter bakterija) koji uklanjaju amonijak, nitrite i nitrate u vodi. Stoga je kod svake promjene vode, osobito u malim akvarijima, obavezno obnavljanje filter bakterije.

Savjetujem Vam da jednom tjedno promjenite 1/3 vode, a jednom mjesečno kompletno očistite akvarij. Pri svakoj zamjeni vode, vodu koju koristite ostavite da odstoji, koristite sredstva kao što je Dajana start plus, koja neutraliziraju klor i teške metale, štite sluzokožu riba, te na taj način umanjuju stres u ribica. Osim ovog sredstva, obavezno obnovite filter bakteriju sredstvom Dajana Biofiltr. Ovo sredstvo sadrži denitrifikacijske bakterije i enzime koji iz vode odstranjuju otpad (amonijak, nitrite itd.). Ukoliko Vam se čini da trebate ranije promjeniti vodu (ovisno o filteru kojeg imate), možete je i češće promjeniti, a materijal iz filtera obavezno operite u "prljavoj" akvarijskoj vodi, kako bi se što manje uništila filter bakterija.

Ribice možete hraniti hranom Dajana Gold, koja sadrži sve potrebne sastojke, uz dodatak Dajana Immunal dodatne hrane za ribice. Dajana Immunal listići sadrže beta-glucan i aloe vera ekstrakt, koji podržavaju imunološki sustav i imaju anti-stresni učinak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr