Povratak

Kombinacija riba / Mrijest zebrica (Danio rerio) i skalara (Pterophyllum scalare)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Interesuje me da li se ove ribice koje imam u akvarijum međusobno podnose: zlatna ribica, gupi, ksifo, skalar, crna tetra, zebrica, blek moli. Interesuje me kako i čime da hranim mlađ gupija. Još me zanima kako da razmnožim zebricu i skalara.
Unapred zahvalan,
Zlaja

O: Kombinacija riba koju ste naveli je "uobičajena" te uglavnom nema problema s takvim postavom. Jedini problem može biti u tome što su skalari izraziti karnivori, koji će rado pojesti mlađ ostalih riba.

Ukoliko imate gusto nasađen akvarij i za razmnožavanje živorotki koristite mrijestilišta, ne bi smjelo biti problema ni po tom pitanju.

O razmnožavanju i brizi za mlađ gupija pisali smo detaljno ovdje i ovdje.

Razmnožavanje zebrica (Danio rerio) je uglavnom poprilično jednostavno. Za razmnožavanja je potrebno imati mali (mrijesni) akvarij sa spužvastim filterom. Temperatura vode mora biti oko 28 stupnjeva C, a voda mora biti mekana (Gh nizak cca 10 njemačkih stupnjeva). Na dno akvarija se postavi mrežica, koja mora biti izdignuta od dna barem pola cm. Na taj način se osigurava da jajašca padnu na dno akvarija, a da roditelji ne mogu do njih. Bitno je napomenuti kako su roditelji skloni pojesti ikru. Umjesto mrežice možete u akvarij ubaciti i klikere (pikule), što osigurava sličan efekt kao i korištenje mreže.

Odnos spolova mora biti dva mužjaka na jednu ženku, kako bi se osigurala oplodnja ikre. Mrijest se najčešće odvija u zoru drugi dan nakon ubacivanja ribe u mrijesni akvarij odvija ponekada odmah, ali najčešće u zoru sljedećeg dana. Nakon što se ribe izmrijeste vodu treba tretirati antimikoticima kako bi se izbjegla pojava plijesni.

Nakon 2-4 dana iz ikre se razvija mlađ, koja pliva do stijenki akvarija i tamo još 2 dana ostaje zaljepljena. Prva dva dana mlađ ne treba hraniti jer još uvijek koriste žumanjčanu vrećicu. Kada dosegnu razvojnu fazu slobodnog plivanja, treba im davati hranu u prahu 2-4 puta na dan.

Neoplođena jaja (mutno bijele boje) treba izvaditi iz akvarija.

Skalari (Pterophyllum scalare) u prirodi žive u mekanim, kiselim vodama Amazone, no lako podnose i naše tvrde vode jer su ovdje već generacijama. Za razmnožavanje je potrebna mekša voda. Skalari se mrijeste i u tvrdoj vodi, ali je u tom slučaju veliki postotak neoplođenih jaja.

Spolni dimorfizam je izražen, ali nije uočljiv dok skalari spolno ne sazriju. Odrasli mužjaci su veći, te im je glava zaobljenija. Mužjakova ima kraću i "oštriju" papilu dok je kod ženke ista duža i zaobljenija.

Skalari se rado mrijeste ne velikom lišću (echinodorus) iako ženka može položiti jaja i na staklu akvarija, korijenu, kamenu, pa čak i na cijevima filtera. Ženka po mrijestu polaže od 150 "- 1000 jajašaca. Za leglo se brinu oba. Čiste ga i aeriraju konstantno mašući perajama. Pri temperaturi od 28°C mlađ se izvali nakon 36 sati. Mlađ ostaje u gnijezdu slijedećih 4 "- 5 dana. Nakon toga roditelji ih prikupe u ustima i odnose u unaprijed iskopane rupe, te ih često premještaju. Skalare često prati glas loših roditelja. Premda će većina mladih neiskusnih skalara pojesti prvih nekoliko legla, kada prođu loša iskustva postaju brižni i odani roditelji kao i većina ciklida.

Pošto je količina jaja koju ženka polaže velika, jaja su manja nego što bi se moglo pretpostaviti (dužina im je oko 1.4 mm). Nakon izlijeganja mlade ribe uopće ne liče na svoje roditelje. Tek kasnijim razvojem počinju dobivati karakteristične peraje. Sa roditeljima trebaju biti do 4 -5 tjedna starosti. Tada ih treba maknuti jer će većina parova biti spremna za ponovno parenje. Mladi rastu brzo i neravnomjerno. Kao i kod svih ciklida potrebno ih je hraniti što češće, sa redovnom izmjenom djela vode. Da bi im peraje narasle u potpunosti, ne smiju biti u premalim i prenapučenim akvarijima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr