Povratak

Kombiniranje riba i biljaka u hladnovodnom akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dva karasa. Zanima me koje bi se ribe mogle "slagati" u istom akvariju. Sviđaju mi se gupiji i sve ribice šarenih i lijepih boja. Moj akvarij ima oko 30 l. Nemam filter, ali ga namjeravam kupiti kad ću kupovati nove ribice. I molim vas recite mi jednu najlakšu biljku koja se može čuvati u akvariju. I nemam grijač, sada koristim običnu sobnu lampu koja je smještena pokraj akvarija.
Hvala na pomoći,
Nikola

O: Karasi (Carassius auratus) spadaju u takozvane "hladnovodne ribe".

S karasima je, prema tome, najbolje kombinirati pajčolanke, ranchue, teleskope, ryunkine i ostale ribe koje spadaju u istu skupinu. Karakteristika nabrojanih riba je da se najbolje osjećaju pri temperaturi vode od 18-20 stupnjeva C, iako podnose i više kao i niže temperature.

Guppy i ostale male šarene ribe većinom spadaju u skupinu takozvanih "toplovodnih riba" te ih nije preporučljivo miješati s hladnovodnim ribama.

Što se tiče bilja, u hladnijoj vodi jako dobro uspijevaju vodena kuga (Lagarosiphon major-syn. Elodea crispa), krocanj (Myriophilum aquaticum), Potamogeton crispus, Tillatea recurva, Mentha cervina.

Važno je napomenuti da i bilje treba određenu njegu. S druge strane, hladnovodne ribe su u pravilu omnivori, koji će rado pojesti svježu zelenu hranu, te na taj način oštetiti Vaše bilje. Iz navedenog proizlazi da u Vašem akvariju uz malo truda i sreće možete imati bilje, ali nikako ne smijete biti razočarani ako Vaše ribe istom nanose štetu jer je to njihovo prirodno ponašanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr