Povratak

Kombiniranje ribica u akvariju s guppyjem i mollyjem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam akvarij u kojem se nalaze guppy i molly. Želio bih staviti još nekoliko neonki. Bi li se oni slagali? Ako ne, možete li mi predložiti neke ribice koje bi se slagale s guppyjem i mollyjem? Hvala, Ivan

O: Akvaristi vrlo često kombiniraju neonke sa živorotkama. Kako se radi o ribama sličnog ili istog geografskog podrijetla, uglavnom nema nikakvih problema po pitanju pripreme vode jer zahtjevaju iste ili približno iste fizikalno-kemijske parametre.

Osim neonki u takav akvarij možete staviti i primjerice platyje (Xiphophorus maculatus) ili velifere (Poecilia velifera) te različite tetre (serpa, fantom, kardinal i sl).

Sve navedene ribe su podrijetlom iz Središnje i Južne Amerike, a po karakteru su uglavnom mirne i pogodne za zajedničke akvarije.

Velifere znaju biti nešto agresivnije (mužjaci) ako u akvariju nije povoljan omjer spolova. Naime, kod svih živorotki bi omjer spolova trebao biti 1:3 u korist ženki. Također je bitno napomenuti kako su tetre jatne ribice te bi ih u akvariju uvijek trebalo biti barem 8 primjeraka.

Zbog navedenog treba dobro razmisliti koje ribice naseliti u akvarij imajući na umu kapacitet istog.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr