Povratak

Kombiniranje živorotki u akvariju: važnost ispunjavanja preduvjeta za normalan rast i razvoj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko

 
Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imamo 60 lit- akvarij i zanima nas na kojim razinama se nalaze pojedine ribice? Da ih znamo rasporediti po razinama. Imamo: 1 teleskop, 3 zlatne, 2 guppy-a, 3 serpe, 2 šverta, 3 bette(2 ženkei 1 mužjak), 2 neonke, 2 "hokejke", 2 platy, 1 zebrica, 2 pristella, 2 ancitrus, 3 molly, 1 misgurmus, 1 epalzeorhynchs frenatum. I zanima nas kako prepoznati dali je ženka white molly trudna. također imamo ženku šverta i trudna je, zanima nas koliko traje trudnoća. Hvala. Denis

O: Vaš spektar ribica je veoma raznolik. U praksi se zlatne ribice i tropske nemaju običaj kombinirati jer imaju dosta različite životne rituale i način držanja (spadaju u hladnovodne ribice koje puno bolje toleriraju odstupanja temperatura vode). Također moram priznati da iako je akvarij 60l prilično je "gužvovito", izračun broja ribica odokativno ide da na 1cm duljine ribice ide 1,5 litara vode. Po tim proračunima u Vaš bi akvarij stalo max.10-15 ribica, a vi ih imate 30! S tim da računate da su zlatne ribice podosta teritorijalne i da su spremne za svoju "vodu" se boriti. Po principu da u prirodi veća riba jede manju, bojim se da bi moglo biti svačega.

Trudnoća svih živorotki u prosjeku traje 3-4tjedna, a za dijagnosticirati da li je "mollyca trudna" to ćete primjetiti kad se prilično zaobli i trbuh joj dobije male crne"točkice", drugacije je prilično teško.

Što se tiče smještaja ribica i općenito, optimalna temperatura za tropske ribice iznosi 24°C. Epalzeorhynchs frenatum je dovoljan jedan. Moli i Gupi kao i Plati i druge živorotke se drže inače u skupinama sa više ženki, (mada je dobro i u parovima pogotovo Plati) te živahne ribice vole biti u srednjem sloju akvarija, te im je potrebno dosta mjesta za plivanje. Moli pak radije voli malo tvrđu vodu i nikako temperaturu ispod 25C i obožavaju grickati alge. Švertovi također vole biti u srednjem i gornjim slojevima vode.
Šaranke općenito kojih je predstavnik i vaša zebrica obavezno žive u jatu, po literaturi preporučuje se 5-6 jedinki ( svakako barem 3-4), tako da se vaša jedna sigurno osjeća prilično usamljeno. Ancistrusi kao i svi oblici somova u akvarijima služe da reduciraju alge i hrana mu je isključivo biljna. Zadržavaju se uz krajeve, staklo ili na dnu akvarija također dobro je da imate dva, i oni vrlo brzo rastu i to čak do 14cm! Još jedan detaljčić što se tiče šaranki, one vole malo soli, pa bi bilo dobro kod promjene vode jednom tjedno ili mjesečno dodati žličicu, kavenu, morske soli, na taj način ribice će biti zdravije i lakše će se othrvati bilo kakvoj parazitskoj ili dr. bolesti.

Misgurmus je pak izvrstan izbor za čistača u hladnovodnim akvarijima. Inače izraste dosta velik i vrlo je živahna ribica, obožava "jurcati" akvarijem i natjeravati druge ribice, i obožava rovati i prekapati pijesak. Kod promjene vremena vrlo vrlo aktivan. Pristella tetra, najbolje ih je držati u grupama od barem 5 jedinki. Vrlo su zahvalne za držanje u zajedničkom akvariju, ali treba izbjegavati kombinirati ih s većim agresivnim ribama zbog njihove plašljivosti, iako će se i na to prilagoditi. Mogu se držati sa svim ostalim tetrama, rasborama, patuljastim guramijem i živorotkama. Ribe su koje uglavnom popunjavaju sredinu akvarija.
Zaključak svega, možda preporuka da izdvojite misgurmusa i zlatne pa osnujete još jedan akvarij.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr