Povratak

Kornjača i ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, dipl.ing.agr.,
akvarist, Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije zlatne ribice i kornjaču, oko 3,5 mjeseca u istom akvariju. Jučer je kornjača očerupala jednu ribicu, pojela joj je sve peraje, odvojila sam ju od ribica. Sada ne znam je li mogu kako pomoći toj ribici, ona i dalje pliva, ali puno sporije. Ista ta ribica je naočigled nabubrila, počela bacati ikru, ima li to veze s time?
Hvala,
Marina

O: U pravilu, kornjače ne idu u isti akvarij s ribama.

Kornjačama mora biti omogućen izlazak na kopno, odnosno na suhi dio. Takve nastambe se nazivaju akvaterariji.

Kornjače su po svojoj prirodi svejedi, tako da ribice njima, ustvari, predstavljaju hranu, a pitanje je samo koliko će vremena proći prije nego to kornjača shvati. Kako se uglavnom radi o malim kornjačama, koje još nisu naučene na živu hranu, može proći jako puno vremena prije nego se to dogodi, ali uglavnom prije ili poslije one počnu ribe doživljavati kao hranu.

Ribica koja ima očerupane peraje sada je pod stresom. Možete joj pomoći tako što ćete joj omogućiti mir i umjereno je hraniti. Na pojedenim perajama  mogu se razviti razne sekundarne bakterijske infekcije, kao i gljivične infekcije. Vodu možete tretirati Aloe gelom (Dajana PET) kako bi zaštitili nagrižene peraje i na taj način smanjili mogućnost nastanka bolesti. Ukoliko ipak dođe do razvoja bolesti, ribu treba tretirati nekim od preparata, ovisno o tome o kojoj se bolesti radi.

To što Vaša riba ispušta ikru nije ništa čudno, s obzirom na to da je sezona mrijesta u punom jeku, iako je u akvarijskim uvjetima to nešto rijeđa pojava. Mrijest riba ne bih dovodio u vezu s kornjačinim napadima, osim što je stres možda bio "okidač" koji je potaknuo mrijest.

Dakle, ukoliko ne dođe do nekakvih sekundarnih promjena ili oboljenja, takva riba može preživjeti do duboke starosti.

Kao što sam već naveo, kornjaču ne bi trebalo stavljati s ribama, tim više što sada "zna" da ribice mogu biti hrana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr