Povratak

Kraljevski rak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Pročitao sam da kraljevski rakovi zahtjevaju "brakičnu" vodu, kakva je to voda? Također, da im voda mora bit blago ispunjena solju koja se dobiva iz tabletica za liječenje od bijelih pjega. Kako će ostale slatkovodne, zdrave ribice, reagirati na tu sol? Isto tako, da u akvariju ne bi trebali biti dva mužjaka, kako razlikovati spol? Hvala. Marko

O: Brakične vode (boćate vode), se u prirodi nalaze u ušćima, tj. deltama rijeka, gdje se miješaju slana i slatka voda. U takvim vodama je salinitet nešto veći nego u slatkovodnim tokovima.

 

Idealna su staništa za rakove. Temperatura vode bi se trebala kretati od 22 - 28°C. Nemoguće je u istom akvariju postići idealne uvjete i za ribe i za rakove. Radi se o kompromisu na štetu rakova.

Akvarijska voda može se obogatiti morskom solju, kao dobrim izvorom mikroelemenata posebice joda, koji su neophodni za normalan život rakova.

Maksimalna količina soli bila bi cca 3 - 5 g na 10 litara vode.

Takva količina neće smetati ribama, a rakovima će omogućiti koliko toliko dobre uvjete.

Istina je da u jednom akvariju (posebno male litraže) nije preporučljivo držati  dva mužjaka, jer se radi o izuzetno teritorijalnim jedinkama.

U velikim akvarijima (preko 250 litara) moguće je držati dva mužjaka (svaki će držati svoj kut akvarija). Mužjak se od ženki razlikuje po veličini kliješta (ženka ima manja kliješta).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr