Povratak

Krvave otekline na tijelu i otpadanje peraja ribe / Bakterijska infekcija i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam dvije zlatne ribice, unazad 1-2 mjeseca, većoj ribici je počela 'otpadati' peraja. Jučer joj je na vrhu glave 'narastao' balon na glavi, proziran sa crvenim točkicama koji prema vrhu ide u špicu, a točkice na balonu izgledaju kao krvne žilice, a tako joj je izgledala i peraja prije nego što se počela trgati. Molim vas hitno za pomoć! Unaprijed hvala, Lara.

O:
Promjene koje ste uočili na Vašoj ribici vjerojatno su posljedica bakterijske infekcije koja se razvila na koži i u potkožju ribe. Simptomi bakterijskih oboljenja u riba su bijele ili sivo bijele pruge, manjak zaštitne sluzi, krvave otekline po tijelu i rubovima peraja, oljuštene ljuske, bijelo obrubljene i/ili raspadnute peraje.

Bakterijske infekcije su često sekundarna oboljenja kao posljedica slabijeg održavanja akvarijskih uvjeta (prljava voda, visoke razine otpadnih tvari…). Zato je održavanje kvalitete vode, redovite tjedne ismjene do 10% vode, raznolika prehrana te povremeno vitaminiziranje ribica najbolja prevencija za dalje.

Preporuka bi bila da bolesnu ribicu izdvojite u zaseban manji akvarij te aplicirate prema uputama proizvođača neki od preparata za liječenje bakterijskih bolesti. U našim dućanima možete naći Sera Bactopur, kojeg je dobro kombinirati sa Ectopurom, te Easy life Multicura proizvode.  Također kako biste ribici omogućili čim brži oporavak dobro je dodavati svo vrijeme trajanja liječenja i vitamine koji se apliciraju u akvarijsku vodu, pa čak i kod ove zdrave ribice, poput Sera fishtamin ili  Tetra Vital.

Više o održavanju akvarijske vode možete saznati i u našim ranije objavljenim odgovorima, pod sljedećim naslovima naslovima:

Zaštitna sluz / Promjena boje, izraslina na glavi, crvene točkice i crte / Kvaliteta vode i tretman bakterijske infekcije

Rane bijele boje i prozirna sluz na tijelu ribica - bakterijska infekcija

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr