Povratak

Kvaliteta vode za akvarij / Voda iz pipe (slavine) ili izvorska voda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dinko Kralik


 Odgovara:
Dinko Kralik, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Zanima me da li je voda iz pipe sa preparatima bolja za akvarij ili da točim vodu iz izvora pa ju preko večeri ostavim da stoji pa ujutro ulijem preparate u nju?

O: Voda iz pipe je  dezinficirana s pomoću klora koji je štetan za ribice, stoga se prije korištenja voda iz pipe ostavlja nepoklopljena da stoji 24 sata kako bi klor ispario.

Izvorska voda ne sadrži klor pa je kao takva spremna za korištenje u akvariju, no upravo zbog nedostatka klora je upitna higijenska ispravnost vode – uz biofiltriranje takva voda je najvjerojatnije pitka, ali bi mogla  kontaminirana bakterijama ili parazitima, što ne možete znati bez uzimanja uzorka vode.

Moja preporuka je da izvorsku vodu zavrijete i kuhate nekoliko minuta (time ćete obaviti dezinfekciju), potom pustite da se ohladi pa dodate preparate i tada je voda spremna za stavljenje u akvarij.

Obje varijante su bolje od destilirane vode koja nema klora, ali je siromašna mineralima.

Naše vode su poprilično tvrde, a tvrdoća izvorske vode ovisi o tome kroz koje slojeve zemlje i stijena protječe te o sastavu zemlje, o čemu će ovisiti mineralni satav. Tvrdoću vode, kao i druge parametre vode, mjerite pomoću testova. Idealno bi bilo kada biste kupili tester za kvalitetu vode pomoću kojeg ćete moći pratiti parametre vode te po potrebi korigirati kvalitetu vode. Dostupni su testeri za pojedinačne parametre ili za njih nekoliko odjednom, a možete ih pronaći i u našoj ponudi.

Nadam se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi, a za sva Vaša dodatna i buduća pitanja stojimo Vam rado na raspolaganju kao i iskusni akvaristi u našim trgovinama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr