Povratak

Lavlja glava zlatna ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Želio bih kupiti zlatnu ribicu lavlju glavu, ali nikako da pronađem informacije koliki je akvarij potreban za dvije jedinke i koliko su dugački odrasli primjerci. Da li je 50 litara dovoljno? Da li je potreban grijač? I može li akvarij biti bez bilja? Treba li poseban obogačivać kisikom?
Unaprijed hvala! Karlo 

O: Lavlja glava potječe iz Kine, a kao odrasla jedinka postiže veličinu oko 12,5 centimetara, a postaje podaci i o primjercima od oko 25 centimetara. Na svaki centimetar ribice potrebno je osigurati 1 - 2 litre vode.

Dakle, akvarij od 50 litara dovoljan je za dvije odrasle ribice. Pošto su ovo hladnovodne ribice, idealna temperatura je od 18 - 22°C, iako podnose i niže temperature. Temperature veće od 26 °C nisu preporučljive, jer dolazi do ubrzanja metabolizma, te se na taj način skraćuje životni vijek ribicama. Ove ribice su vrlo aktivne, pa kako pojedu sve sa dna akvarija, čistači u akvariju Vam nisu ni potrebni.

Ove ribice su svežderi, pa pored tvorničke hrane u granulama i listićima, rado jedu i akvarijsko bilje. Hrane se 1 - 2 puta na dan u vrlo malim količinama. Sve što padne na dno akvarija predstavlja višak, koji dodatno onečišćuje vodu. Stoga je potrebno kontrolirati količinu hrane kako bi zbog prenajedanja, izbjegli nadam i rupturu crijeva, što za posljedicu ima uginuće. Pored tvorničke gotove hrane vole morske račiće, dafnije i tubifeks. Bitno je voditi računa o količini hrane koju dajete, kako bi izbjegli nadam i rupturu crijeva, što završava uginućem.

Bitna je adekvatna filtracija vode, kako bi se uklonile nečistoće iz vode. Vodu ne mijenjajte prečesto, jer na taj način mjenjate cijelokupni životni medij ribica, te remetite biološku ravnotežu akvarija. Svakih dva tjedna dovoljno je zamijeniti trećinu vode, a jednom u 3 - 4 mjeseca svu vodu. Kod svake promjene vode koristite sredstva za pripremu vode, koja vežu klor i teške metale. Novoformirani akvarij trebao bi biti bez ribica barem dva tjedna. U tom periodu razvit će se korisna filter bakterija koja je vrlo važna za normalan život ribica.

Osvijetljenje bi trebalo biti prisutno 12 sati dnevno sa UV spektrom, kako bi se omogućila potrebna sinteza vitamina D3 u organizmu.

Nije obavezno da imate bilje u akavriju, ali svakako osigurajte adekvatnu aeraciju akvarija, kako bi vodu dovoljno obogatili kisikom. Preporučljivo je jednom mjesečno provjeriti kemijski sastav vode, te korigirati eventualna odstupanja. Kemijski sastav vode se provjerava specijalnim testovima koje možete kupiti u našim trgovinama.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr