Povratak

Mangrovo drvo - prokuhavanje i namakanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Prije cca mjesec dana kupila sa mangrovo drvo za akvarij i još se nije natopilo pa ga ne mogu staviti u akvarij. Kako je to moguće, obično treba 7-10 dana da se drvo natopi... Hvala. Lijepi pozdrav. Nataša

O: Prilikom prokuhavanja ili namakanja ukrasnog komada mangrovog drveta poželjno je opteretiti ga kamenom ili nečim drugim što će ga potiskivati na dno posude. Ukoliko ga ne želite prokuhavati, bilo bi dobro ostaviti ga potopljenog i opterećenog u kadu, kako bi bio potisnut na dno.

Postoje savjeti akvarista da se prilikom iskuhavanja ili potapanja u vodu stavi veća količina soli jer je drvo mangroa ispunjeno porama u kojima se nalazi zrak, a zasoljavanjem se taj zrak istiskuje. Neki, pak, predlažu naizmjenično prokuhavanje pod opterećenjem, zatim potapanjem u hladnu vodu, kako bi se naizmjeničnim širenjem i skupljanjem pora drveta istiskivao preostali zrak. Višak soli će se isprati prilikom potapanja u slatkoj vodi, koju će te promjeniti.

Tijekom prokuhavanja mangrovog drveta, dobro zasolite vodu (samo tijekom prokuhavanja) i držite ga pritisnutog na dno posude. Nakon prokuhavanja(10-20 min) stavite drvo u hladnu vodu, također potisnutog na dno posude ili kade. Ovisno o tome koliko je potrebno da se drvo natopi, možete mjenjati hladnu vodu 1x dnevno, kako bi se sprala sol i eventualno žućkasto zamućenje koje nastaje ispuštanjem tanina iz drveta.

Nadam se da sam Vam donekle pomogao u traženju odgovora i želim Vam puno sreće i uspjeha u akvaristici.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr