Povratak

Mikoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kupila sam dva teleskopa i jednu crvenkapicu. Na žalost, nakon 10 dana jedan teleskop je uginuo. Znam koliko su osjetljive i brinem se za ostale dvije. Dan prije nego je ribica uginula kupila sam u vašem centru Tetra Gold Med. Druge dvije se za sada dobro drže, ali su dobile plijesan po perajama. Hoće li im ovo sredstvo pomoći? Postoji li  neka  druga alternativa?  I zbog čega se teleskop (zadnja 2-3 dana)  trza, kao da ima neke napadaje i lupa glavom o staklo? Teleskop koji je uginuo imao je sasvim drugačije ponašanje. Više je bio potišten, povučen, izolirao se.... Molim vas pomozite mi, kao što vidite pravi sam početnik.
Gala

O: Kod vaših ribica (plijesan koju vi opisujete) najvjerojatnije se radi o mikozi.

Mikoze su gljivična oboljenja koja se javljaju lokalno ili sustavno, što znači da zahvaćaju vanjske dijelove tijela, a mogu zahvatiti i unutrašnje organe.
a
Uzročnici su fungi ili gljivice koje se najčešće na vanjskim djelovima tijela ribica lokaliziraju na koži i perajama, te takva mjesta izgledaju kao da su prekrivana paučinom ili vatom. Vrlo se često događa da fungi, koji se lokaliziraju na vanjskim djelovima tijela, prodru u unutrašnje organe i uzrokuju trajna oštećenja koja nažalost rezultiraju uginućima. Mikoze se mogu pojavljivati samostalno ili u kombinaciji sa sekundarnim bakterijama, a najčešće nastaju kao posljedica slabljenja imunološkog statusa, uslijed stresa ili ne adekvatnih uvjeta u akvariju. Isto tako gljivice mogu biti primaran uzrok oboljenja ili se mogu javljati kao sekundarno oboljenje, nakon bakterijskih ili drugih infekcija.
a
Kako mi niste naveli u kakvim uvjetima borave Vaše ribice, je li temperatura, kemijski sastav vode, filtracija, osvjetljenje i naseljenost akvarija ribicama odgovarajuća,  vrlo je teško reći što je uzrok uginuća Vaših ribica.
Ako uvjeti u Vašem akveriju nisu optimalni, svakako ih omogućite Vašim ribicama, kako bi se uz liječenje što prije oporavile i ojačao se njihov imunološki status.
a
Od lijekova Vam preporučam da koristite JBL Fungol. Fungol je preparat koji ima učinkovito djelovanje protiv gljivičnih infekcija. Prije početka liječenja trebalo bi promijeniti 50% vode u akvariju. Preparat se ne smije koristiti u kombinaciji s ostalim lijekovima. Za vrijeme liječenja ne filtrirajte kroz ugljen, a osvijetljenje u akvariju isključite. Na 30 litara vode koristi se puni unutrašnji dio poklopca koji se nalazi na bočici,  a liječenje se može ponoviti trećeg dana. Prije ponavljanja doze potrebno je promijeniti 50% vode.
a
Uz lijek svakako koristite neki od vitaminskih preparata kako bi poboljšali imunološki odgovor u ribica.