Povratak

Mikrogeophagus ramirezi (Balloon dwarf cichlida)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kupio sam kod vas Balloon Dwarf Cichlida. Da li on spada u Ramirezi skupinu? Mikrogeophagus ramirezi? Imam akvarij od 250 l s biljem i trenutno je on jedini stanovnik, a brine me da li mu odgovara ph8 jer vidim po internetu da bi trebalo biti 6.5? Isto tako bih vas molio da mi podarite kakav savjet oko ishrane i općenito, ako štogod moram znati o brizi za njega. Planiram staviti još 2 diskusa idući mjesec i to će biti jedini stanovnici akvarija. Srdačan pozdrav, Tomica

O: Mikrogeophagus ramirezi (Balloon dwarf cichlida) spada u porodicu endemskih patuljastih ciklida rijeke Orinoco (Venezuela i Kolumbija).

Mogu narasti do 7-8 cm duljine.

Budući da se radi miroljubivim ribama, vrlo često se mogu vidjeti u akvariju zajedno s diskusima.

Kako su poprilično osjetljivi na bakterijske infekcije, higijena akvarija mora biti na visokoj razini.  Osim toga, jako teško podnose čak i blago povišene koncentracije nitrita i nitrata, stoga se preporuča držanje u većim akvarijima (poput Vašeg).

Preferiraju meku vodu niže pH vrijednosti, od cca 6,0-6,5 (po nekim izvorima čak pH 5,0-6,5).

 Monogamni su pa bi stoga bilo dobro da nabavite par svojoj ribi (možda i nekoliko parova), budući da imate relativno veliki akvarij u kojem planirate još samo dva diskusa. Pri "uparivanju" treba biti oprezan jer znaju biti vrlo agresivni prema primjercima svoje vrste.

Omnivori su, vole raznoliku hranu, a bez problema prihvaćaju većinu hrana u listićima koje se može pronaći na tržištu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr