Povratak

Mjehuri na koži ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Oko 4 mjeseca imam dvije zlatne ribice, kako sam ih ja nazvala Moci i Gudi. Do prije par dana, Moci je bila ok, ali odjednom na njenoj glavi se pojavile neke izrasline bijele boje, koje su baš primijetne na njenoj zlatno-narančastoj boji. Ribica normalno jede, pliva, peraja joj nisu spuštena i uobičajeno je živahna. U pet shopu su mi preporučili Fungol od JBL-a, mada meni ova izraslina na ribici ne izgleda kao "vata" za šta služi Fungol, već izgleda kao plik uslijed opekotine kod čovjeka. Molim Vas pomozite mi, koji lijek da kupim i da li uopšte ima lijek
Hvala,
Adisa

O: Vanjske površine, tj. koža, škrge, sluznice osjetnih organa i probavnog sustava odijeljuju organizam od okoliša.

Normalno stanje tih površina osnovni je uvjet za dobro zdravlje. To uključuje i prisutnost normalne količine i vrste mikroorganizama na koži, škrgama i u probavnom sustavu. Sluz na vanjskim površinama sprječava ulazak uzročnika bolesti u tijelo. Ona je ne samo fizička, nego i kemijska prepreka jer sadrži i sastojke obrambenog sustava koji ulaze u nju i iz krvotoka. Gubitak sluzi i oštećenja vanjskih površina otežavaju ribi održavanje normalnog omjera vode i soli u tijelu (osmoregulaciju). U slatkovodnih riba to povećava ulazak vode u tijelo, dodatno opterećuje bubrege, povećava gubitak minarala i uzrokuje prekomjerno nakupljanje vode u tijelu.

O promjenama na koži u zlatnih ribica pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet. med. ovdje, a o izraslinama na koži kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet. med. ovdje.

Zdravstveno stanje ribica u akvariju ovisi o tome da svi parametri (toplina, kisik...), budu u najboljem redu i da su uređaji koji to omogućuju u redu. Detaljno o držanju zlatnih ribica pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Glavni vidljivi znak bolesti su promjene u ponašanju i građi pojedinih dijelova ili cijele ribe.

Mjehuri mogu biti posljedica rana, kada se stvaraju mjehuri ispunjeni tekućinom ili mjehuri ispunjeni zrakom. Mjehurić je početni stadij bolesti "rupe u glavi", bolesti koja uzrokuje ozljede koje se javljaju iznad očiju u obliku rupa. Zna se javiti u kombinaciji s parazitom hexamita. Glavni uzrok je nedostatak vitamina C i D, kalcija i fosfora i stres. U vodu je potrebno staviti antibakterijski lijek da ranice što prije zarastu i da ne dođe do sekundarne bakterijske infekcije.

Mjehurićavost je pojava koja zahvaća ribe u slatkoj, boćatoj i morskoj vodi. Manifestira se pojavom mjehurića po cijelom tijelu, a naročito u kasnijem periodu na glavi, pogotovo u vezivnom i masnom tkivu očne duplje. Stanje se brzo popravi regulacijom zasićenosti plinova.

Akvariji ne smiju biti izloženi na suncu jer pri dužoj intenzivnoj sintezi dolazi do prezasićenosti kisikom.

Kao posljedica života u neadekvatnim uvjetima na tijelu ribe se mogu javiti opekline tamne boje, koje mogu djelovati kao da ribe mijenjaju boju u tamnu, što je posljedica povećane koncentracije amonijaka.

Savjetujem Vam da provjerite da li je sve u redu s kvalitetom vode, hranom i imunitetom ribice te da ribicu tretirate nekim sredstvom širokog spektra protiv bakterijskih infekcija (npr. Tetra Medica Goldmed - visokoučinkovito sredstvo protiv infekcija kod zlatnih hladnovodnih ribica) i sredstvima za poboljšanje imuniteta. Za savjet o preparatima možete se obratiti akvaristima Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr