Povratak

Mrijest Otocinclusa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Bok! Zovem se Filip, akvaristikom se bavim već dugo, možete li mi reći kako da razmnožim Otocincluse. Hvala!

O: Otocinclusi su malene ribice, porijeklom iz Južne Amerike, koje neprestano jedu i čiste spremnik od algi, pa im hrana neprestano mora biti dostupna jer u suprotnom mogu brzo uginuti od gladi. Neki put je čak preporučljivo u akvarij staviti tablete za poticanje rasta algi. Premda su alge njihova glavna hrana, rado će prihvatiti oparene listove zelene salate, kuhani grašak ili narezani špinat. Uzimat će malene količine hrane namijenjene drugim ribama, ali bolja je ishrana povrćem.

Znači, želimo li ih potaknuti na parenje, hrane im treba osigurati i više nego inače. Temperatura vode bi trebala biti 24-26°C, pH 6,8-7,5, KH 5.

Prije samog parenja (slično kao i kod Corydorasa), ženka "jurca" gore-dole po staklima akvarija, biljkama i glatkom kamenju, a mužjak je slijedi. Kao i Corydorasi, i Otocinclusi formiraju T-poziciju za vrijeme parenja u srednjem segmentu akvarija. Ženka tada oslobađa jajašca koja lijepi po glatkim površinama (unutarnja strana lišća, staklo, glatko kamenje), a mužjak je slijedi i za njom oplođuje jajašca. Polaganje jajašaca (po jedno ili dva istovremeno ali ne u hrpicama kao što je to čest slučaj kod Corydorasa) ponekad traje i cijeli dan.

Kada uočimo ikru trebamo je prenijeti u uzgojni akvarij zajedno sa biljem ili kamenjem na kojem se nalazi. Uzgojni akvarij trebao bi imati 5cm visine pripremljene vode (sa metilenskim modrilom-u tolikom omjeru da jajašca budu vidljiva), te dobar raspršivač. Vodu bi trebalo mijenjati dva puta dnevno (sa istim omjerom metilenskog modrila) 80% od ukupne količine, iako akvaristi oko tog postotka imaju podijeljena mišljenja.

Mlađ se izlegne kroz dva-tri dana i treba im na vrijeme osigurati dovoljno hrane (alge).

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr