Povratak

Mrijest Trichogastera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Voljela bih znati par stvari:
1. saznala sam da imam 1 part trihogastera, mužjak i ženka. Voljela bih saznati sve o njihovom mrijestu.
2. Jedna moja ribica zebrica stalno plovi po vrhu - ima tako već par mjeseci. Ali, čim ja priđem i kucnem o staklo, ona počne plivati i poslije opet visi kao mrtva na vrhu. Što joj je i kako da je izliječim? Hvala!

O: Trichogaster je vrlo zanimljiva riba zbog svoje jarke boje (dolazi u dva osnovna varijeteta "- plavom i zlatnom, a ima ih još).

Kod plavog Trichogastera izraženo je mijenjanje boja od biljede svjetloplave do dubokoplave s izraženim tamnijim točkama po boku i bijelim točkicama na perajama i bijelim šarama iznad glave. Ima produžene nitaste trbušne peraje. Spolove razlikujemo po leđnoj peraji "- u mužjaka je zašiljena, u ženke zaobljena. Analna peraja proteže se od analnog otvora (ispod škrga), gdje je lagano nazubljena pa sve do repne peraje "- kod mužjaka je analna peraja duža nego kod ženke.

Trichogaster trichopterus tipičan je graditelj gnijezda od mjehurića. Veliko se gnijezdo gradi unutar plutajućeg bilja (Ceratophylum demersum npr.). Gnijezdo i podmladak čuva mužjak.

Za mrijest bi trebalo organizirati poseban akvarij koji bi morao biti  dopola napunjen vodom (oko 20 cm), bez cirkulacije, s puno plutajućeg bilja. Najbolje je u takav akvarij smjestiti jednog mužjaka i tri ženke. Kada mužjak odabere ženku s kojom se želi pariti ostale ženke treba preseliti (izvaditi)Nakon što ženka položi ikru, trebalo bi je ukloniti iz akvarija za mrijestInkubacija jajašaca u prosjeku traje jedan dana mlađ propliva za pet dana, kada je potrebno početi s prihranom živim slanim račićima (Arthemia). Mlađ je tada poželjno odvojiti od mužjaka.

Što se tiće Vaše zebrice, mislim da se tu ne radi o nekoj bolesti koju bi trebalo liječiti. Ukoliko takvo stanje traje mjesecima, a riba u međuvremenu normalno jede, mislim da nije potrebno poduzimati nekakve radikalne korake, već treba pustiti stvari da se razvijaju svojim tokom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr