Povratak

Mrijest corydorasa / preduvjeti za uspješan mrijest

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb   

P: Imam 4 corydorasa u jednom akvariumu (3 mužjaka i 1 ženka koja je skoro duplo veća od njih). Stavio sam ih u poseban akvarium sa ciljem da se mrijeste. Stavio sam im hladnu vodu jer sam tako pročitao da se mrijeste (ali jer je vrijeme toplo sada i voda nije bas hladna)U tom su akvariumu već 10ak dana pa hoću pitati kako primjetiti da su prije mrijestili ?  Hvala. Alen
 

O: Mrijest corydorasa se odvija na slijedeći način: Kada primjetite zadebljani trbuh kod ženke, ona je spremna za mrijest. Kada mužjaci to primjete počinju se postavljati u "T" poziciju ispred ženke. Spremnu ženku je potrebno odvojiti u zaseban akvarij, koji prije toga treba očistiti i dezinficirati. Idealan omjer mužjak: ženka je 2:1. Corydorasi se u prirodi mrijeste u kišnom razdoblju pa im takve uvjete treba simulirati u akvariju. To znači da ih se u mrijesnom akvariju drži cca 7 dana na pojačanoj ishrani, a temperatura vode mora biti oko 25 stupnjeva C. Sedmi dan se iz akvarija ispumpa 1/3 vode, a osmi dan još 1/3 vode.

Deveti dan navečer, prije gašenja svijetla, potrebno je u akvarij nadoliti ispumpanu vodu i to nešto niže temperature. Na taj način simuliramo kraj sušnog i početak kišnog razdoblja, što služi kao "okidač" za mrijest.

Ukoliko je preko noći došlo do mrijesta, odrasle ribe treba izvaditi iz akvarija, a u samom akvariju treba pojačati aeraciju i po mogućnosti aplicirati antimikotik kako biste spriječili pojavu plijesni na ikri. Mlađ se izvali iz oplođenih jaja za cca 6-7 dana. Tada započinje i prihrana i to nekom "baby" hranom (npr. Mikron Sera), a kada mlađ malo naraste, možete prijeći na tabletiranu hranu.

Bitno je napomenuti kako mrijesni akvarij ne bi trebao biti viši od 30 cm, kako bi mlađ mogla doći do površine.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr